RAPORT ONU | În Coreea de Nord, mita este necesară pentru supraviețuire

  • 28 Mai 2019 12:40
RAPORT ONU | În Coreea de Nord, mita este necesară pentru supraviețuire

Nord-coreenii sunt nevoiți să mituiască autoritățile pentru a supraviețui, arată un raport prezentat marți de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR). Documentul citat de Reuters consemnează că oficialii din întreaga Coree de Nord pretind bani de la populația săracă, sub amenințarea cu închisoarea și cu inculparea în special a celor care lucrează în economia neoficială.

Phenianul nu a comentat imediat raportul trimis Organizației Națiunilor Unite cu câteva ore înainte de publicare.

Coreea de Nord susține că situația umanitară grea este provocată de sancțiunile impuse de ONU după testele nucleare și cu rachete începute în 2006.

"Sunt îngrijorat că atenția permanentă acordată problemei nucleare continuă să abată atenția de la situația groaznică a drepturilor omului pentru multe milioane de nord-coreeni", a declarat Michelle Bachelet, înalt comisar ONU pentru drepturile omului. "Dreptul la hrană, la sănătate, la adăpost, libera circulație și libertatea sunt universale și inalienabile, dar în Coreea de Nord acestea depind în primul rând de capacitatea individuală de a mitui oficialii statului", a afirmat ea.

Circa 40% din nord-coreeni, adică peste 10 milioane de oameni, suferă cronic de lipsa alimentelor și se prevede reducerea în continuare a rațiilor deja foarte mici după cele mai proaste recolte din ultimii zece ani, a estimat luna aceasta un alt raport al Organizației Națiunilor Unite.

"Amenințarea cu arestarea, cu închisoarea și cu inculparea oferă oficialilor de stat mijloace puternice de a extorca bani de la o populație care luptă pentru supraviețuire", acuză UNHCR. Mita este "o realitate zilnică a luptei oamenilor pentru a-și asigura minimul necesar", arată raportul intitulat "Drepturile sunt prețul", care denunță "cercul vicios al lipsurilor, corupției și represiunii".

Pentru raport au fost folosite 214 de interviuri cu nord-coreeni fugiți din țară, în special din provinciile nord-estice Ryanggang și Hamgyong de Nord, vecine cu China. Locuitorii din regiunile respective au fost primii excluși din sistemul de distribuție publică eșuat în 1994, după care a urmat o foamete soldată cu până la un milion de morți, menționează documentul. "Dacă nu faci altceva decât să urmezi instrucțiunile statului, mori de foame", este citată o femeie din Ryanggang, care acum trăiește în Coreea de Sud.

Un alt nord-coreean care a scăpat din țară a declarat UNHCR, care nu îi dezvăluie identitatea, că, "dacă ai bani poți scăpa orice faci, inclusiv crime".

Mulți nord-coreeni plătesc mită în bani sau țigări pentru a fi scutiți de prezența la locurile de muncă unde sunt trimiși de stat, fără salarii, reușind astfel să obțină venituri pe piețe rudimentare. Alții mituiesc grănicerii pentru a trece în China, unde femeile sunt expuse la căsătorii forțate sau la prostituție, mai arată raportul.

Bachelet a cerut autorităților din Coreea de Nord să nu îi mai urmărească penal pe cei care desfășoară activități legitime pe piață și să le permită acestora libera circulație în țară și în străinătate. Ea a adăugat că China nu trebuie să îi repatrieze forțat pe nord-coreeni.

Luna aceasta, Statele Unite au cerut Coreei de Nord "să închidă toate lagărele de detenție politică" și să elibereze toți deținuții politici, al căror număr este estimat între 80.000 și 120.000, reamintește Reuters.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău