Raport ONU: Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei

  • 19 Iunie 2023 19:53
Raport ONU: Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei

Clima Europei s-a încălzit cu 2,3 grade Celsius în 2022 față de nivelul din perioada preindustrială (1850-1900) – într-un ritm de două ori mai rapid decât media mondială începând din anii ’80, anunță luni, într-un raport, ONU și programul european Copernicus, relatează AFP, citată de News.ro

Întreaga planetă s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius din cauza emisiei de gaze cu efect de seră, însă ”Europa este regiunea lumii care se încălzește cel mai rapid”, anunță secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU, Petteri Taalas, citat în prefața acestui raport.

În noiembrie, OMM anunța că Europa s-a încălzit înr-un ritm de +0,5 grade Celsius pe deceniu începând din anii ’60, adfică de două ori mai repede decât media altor cinci regiuni meteorologice mondiale.

În majoritatea Europei, ”temperaturile mari au exacerbat secete intense și generalizate, au alimentat incendii de pădure violente, care sunt responsabile de a doua cea mai mare suprafață arsă măsurată vreodată pe continent, și au provocat o supramortalitate de ordinul miilor din cauza caniculelor”, precizează Petteri Taalas.

Potrivit bazei de date privind situațiile de urgență (EM-DAT), pericolele meteorologice, hidrologice și climatice care au avut loc în Europa în 2022 au afectat în mod direct 156.000 de prsoane și au cauzat 16.365 de decese, aproape exclusiv din cauza valurilor de căldură.

Începând din 1980, catastrofele meteorologice – între alte canicule și inundații – au cuazat moartea a 195.000 de persoane, anunța miercuri Agenția Europeană a Mediului (AEE).

Valoarea pagubelor economice – majoritatea legate de inundații și furtuni – este estmată la un total de aproape două miliarde de dolari în 2022 – departe de cele 50 de miliarde de dolari estimate în 2021, în urma unor inundații excepționale.

Anul 2022 nu este, ”din nefericire, un caz unic sau o bizarerie a climei”, comentează directorul Observatorului Mosdificărilor Climatice Copernicus (C3S) al Uniunii Euroipene (UE), Carlo Buontempo.

El ”se înscrie într-o tendință care va face episoadele extreme de stres termic mai frecvente și mai intense în toată regiunea”, avertizează el.

O rară rază de speranță în acest raport arată că, în 2022, în Europa, energia solară și eoliană au produs împreună – pentru prima oară – mai multă electricitate (22,3%) decât gazele de origine fosilă (20%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău