Raport ONU: Dosare fabricate și condiții de detenție proaste

  • 15 Februarie 2013 15:02
Raport ONU: Dosare fabricate și condiții de detenție proaste

Un raport ONU privind respectarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnitreană, făcut public vineri, 15 februarie, la Chișinău, denunță sistemul judiciar și situația îngrijorătoare a deținuților din penitenciarele din stânga Nistrului.

Potrivit expertului principal privind drepturile omului în regiunea transnistreană, Thomas Hammarberg, un număr impunător de deținuți susțin că dosarele le-au fost fabricate. Expertul a menționat că a vizitat diferite instituții penitenciare unde condițiile de detenție și sistemul de îngrijire a sănătății sunt proaste, iar numărul deținuților în celule este prea mare. O altă problemă constă în pedepsele prea severe. Potrivit lui Thomas Hammarberg, rata mare de recidivă este un semn că politica de încarcerare este contra-productivă.

De asemenea, expertul ONU a semnalizat și asupra faptului că în regiunea transnistreană este foarte răspândit fenomenul violenței în familie.

Thomas Hammarberg a subliniat și problema școlilor cu predare în limba română din regiune. El le-a recomandat autorităților de la Tiraspol să restituie sediile școlilor, care au fost sechestrate încă în anii 2004-2006.

Thomas Hammarberg a vizitat regiunea transnistreană în trei misiuni separate, în lunile mai, septembrie și noiembrie 2012. Raportul conține 38 de recomandări,  adresate autorităților de la Tiraspol, dar implementarea cărora ține de cooperarea cu structurile internaționale de competență și cu Guvernul Republicii Moldova, notează Info-prim.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău