RAPORT | Observatorii nu exclud că și morții ar putea vota la alegerile prezidențiale din 30 octombrie

  • 29 Octombrie 2016 11:26
RAPORT | Observatorii nu exclud că și morții ar putea vota la alegerile prezidențiale din 30 octombrie

Rețeaua Europeană de Organizații de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a publicat Raportul Interimar privind procesul electoral pentru perioada 11-26 Octombrie 2016. Raportul conține constatări și analize efectuate de echipa de bază a misiunii delegată la Chișinău.

ENEMO constată că a fost necesară ajustarea cadrul legal, în special a Codului Electoral, care s-a produs cu doar trei luni înainte de alegeri, cu scopul de a-l ajusta la decizia Curții Constituționale din 4 Martie 2016 referitor la neconstituționalitatea normelor care reglementau alegerea Președintelui de către Parlament. Acest fapt, în general contravine Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, procedurile instituite privind alegerea președintelui nu diferă foarte mult de prevederile existente aplicate față de alegerile parlamentare sau alegerile locale, se arată într-un comunicat al ENEMO.

În altă ordine de idei, ENEMO salută măsurile întreprinse de către organele electorale pentru a susține alegătorii cu deficiențe de vedere și cu deficiențe de auz.

De asemenea, Misiunea constată că procesul de colectare a semnăturilor necesare pentru înregistrarea în calitate de candidat a fost criticat, în special de candidați independenți, care au reclamat condiții inegale care au favorizat candidații partidelor politice.

Potrivit comunicatului, 2,816,377 alegători sunt incluși în listele electorale, chiar dacă Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) conține un număr de 3,2 milioane de alegători eligibili la vot. Diferența este explicată prin faptul că există un număr de cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în Transnistria, alegători fără o înregistrare de reședință permanentă, dar și alegători cu acte de identitate expirate. Totodată, CEC a adoptat o decizie care va permite alegătorilor fără reședință permanentă să participe la alegeri, iar celor cu acte de identitate expirate să obțină un certificat temporar, care le-ar permite să voteze. Astfel, includerea persoanelor decedate în listele electorale rămâne o problemă și pentru aceste alegeri, menționează observatorii.

Echipa ENEMO se declară îngrijorată și de faptul că presiunile asupra mass-media, excesiv de polarizată, au continuat, iar sursele mass media care nu respectă legea nu sunt sancționate.

ENEMO mai constată că procedura de acreditare a observatorilor internaționali este complicată și insuficient de transparentă, pentru că, pe lângă CEC, sunt și alte organisme implicate în procedura de acreditare. Acest fapt care a provocat în unele cazuri întârzieri în acreditarea observatorilor internaționali.

Misiunea ENEMO pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 este formată dintr-o echipă de bază, din care fac parte șase experți. Suplimentar, joi, pe 27 Octombrie, au sosit alte zece echipe de observatori pe termen scurt (OTS), care în ziua alegerilor vor fi dislocați în diferite zone ale Republicii Moldova, pentru a observa deschiderea secțiilor, votarea, numărarea și totalizarea rezultatelor alegerilor.

Misiunea va prezenta constatările sale preliminare și concluziile în ziua de marți, pe 1 noiembrie 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău