Raport | Mai multe posturi TV prezintă faptele selectiv și tendențios
-
22 August 2017 13:29
Mai multe posturi de televiziune și portaluri online prezintă informațiile unilateral și părtinitor, promovând interesele proprietarilor acestora.
În știrile mai multor instituții media, faptele sunt prezentate selectiv, adesea cu un amestec dintre fapte și opinii și cu omisiunea unor informații. Concluziile se regăsesc în cel de-al șaptelea raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, realizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent.
Monitorizarea, care a fost lansată marți, 22 august, cuprinde perioada 1 iunie-1 august. Într-o conferință de presă la IPN, autoarea raportului, Viorica Zaharia, a spus că printre subiectele monitorizate se numără publicarea raportului Comisiei de la Veneția asupra proiectului privind introducerea sistemului mixt; condamnarea primarului de Orhei, Ilan Șor, dar și prelungirea mandatului de arest pe numele primarului general al capitalei. De asemenea, este vorba despre decizia Parlamentului European de a acorda Republicii Moldova un ajutor macrofinanciar de 100 de milioane de euro și adoptarea în lectură finală a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral.
Viorica Zaharia a menționat că au fost monitorizate 12 instituții media – portaluri online și posturi de televiziune. S-a constatat că presa din Republica Moldova continuă să ignore normele de scriere a știrilor. Posturile de televiziune Publika, Prime, Canal 2 au transmis, cu mici excepții, același conținut al știrilor. „Toate trei instituții au prezentat informații unde au fost constatate tehnici de manipulare și încălcări ale codului deontologic, cum ar fi prezentarea selectivă a faptelor, lipsa dreptului la replică, amestec dintre fapte și opinii”, a spus Viorica Zaharia.
Autoarea mai menționează că posturile de televiziune Accent TV și NTV Moldova au reflectat o parte din evenimentele analizate în mod unilateral și tendențios. Au prezentat faptele selectiv, cu omisiunea unor informații din știri, cu un amestec dintre fapte și opinii, cu ironizarea adversarului. Viorica Zaharia a mai spus că și la Jurnal TV s-au înregistrat elemente de prezentare selectivă a faptelor, lipsă de echilibru și, într-un caz, lipsa dreptului la replică. Instituțiile media sputnik.md și RTR Moldova au omis subiecte relevante de pe agenda zilei, nu le-au reflectat în știri. La sputnik.md și noi.md s-a înregistrat și lipsa dreptului la replică.
Centrul pentru Jurnalism Independent recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV care difuzează informații manipulatoare, pentru a constata derogările de la lege și a aplica sancțiuni. Consumatorilor de presă li se recomandă să se informeze din mai multe surse media, pentru a evita riscul de a primi o informație eronată și manipulatoare.