Raport | Lumea nu a tras „învățămintele potrivite” din pandemia de COVID-19

  • 26 Octombrie 2021 16:14
Raport | Lumea nu a tras „învățămintele potrivite” din pandemia de COVID-19

La un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puțin și nu a reușit să învețe din greșelile sale, a avertizat marți un organism internațional de supraveghere, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Dacă primul an al pandemiei COVID-19 a fost definit de un eșec colectiv de a lua în serios pregătirea și a acționa rapid pe baza științei, al doilea (an) a fost marcat de inegalități profunde și un eșec al liderilor de a înțelege interdependența noastră și de a acționa în consecință'', a indicat Consiliului Internațional pentru Monitorizarea Pregătirilor (GPMB).

Acest organism independent creat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială denunță într-un raport publicat la Berlin eșecurile persistente în ceea ce privește răspunsul mondial la pandemie.

Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidență o lume ''inegală, divizată și iresponsabilă''.

Publicat în timpul Summitul Mondial asupra Sănătății de la Berlin, acest raport vine în contextul în care numărul deceselor cauzate de coronavirus în întreaga lume se apropie de cinci milioane, potrivit unui bilanț AFP.

Având în vedere supramortalitatea asociată în mod direct și indirect COVID-19, OMS estimează că bilanțul deceselor la nivel global ar putea fi de două până la trei ori mai mare.

''Rușine profundă''

Din peste șase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4% din locuitorii din țările sărace au fost vaccinați cu schema completă, a denunțat la începutul acestei luni șefa Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

''Progresele științifice din timpul (pandemiei de) COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie'', a declarat copreședintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefața raportului.

''Cu toate acestea, trebuie să simțim o rușine profundă în fața multiplelor tragedii - tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în țările cu venituri reduse, generația de copii privați de educație, zdruncinarea economiilor și sistemele sanitare'', potrivit expertului senegalez în asistență umanitară.

Milioanele de decese asociate pandemiei nu sunt ''nici normale, nici acceptabile'', dar ''din păcate, există puține dovezi că tragem învățămintele potrivite din această pandemie'', a adăugat Elhadj As Sy.

Într-un raport din 2020, GPMB a declarat că pandemia a scos deja în evidență cât de puțin este pregătită lumea pentru astfel de dezastre, în pofida avertismentelor conform cărora epidemiile de mare amploare sunt inevitabile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău