RAPORT | În casele de tip internat pentru copii cu deficiențe mintale lipsesc psihologii

  • 18 Decembrie 2017 16:46
0%
00:00:00
00:00:00

Un raport al Avocatului Poporului de monitorizare a drepturilor copiilor arată că autoritățile nu sunt suficient de pregătite pentru integrarea armonioasă în comunități a copiilor dezinstituționalizați din instituțiile rezidențiale.

 În casele de tip internat pentru copii cu deficiențe mintale lipsesc psihologii care să îi pregătească pe copii pentru viața în comunitate. Astfel, în aceste instituții mai mult de 70 la sută dintre beneficiari sunt adulți și numai 30 la sută – copii. 

În casele de tip internat de la Hâncești pentru fete și de la Orhei, pentru băieți, beneficiarii sunt îngrijiți doar din punct de vedere medical, nu și psiho-social, în funcție de dizabilitățile mentale pe care le au. Deși condițiile de trai s-au îmbunătățit în ultimii ani, iar la casa internat de la Orhei administrația a inițiat un program educațional special pentru copii cu deficiențe mentale, lipsesc psihologii care i-ar putea pregăti pe copii pentru traiul în familie și comunitate, a subliniat Elena Draghici, consultant superior în Direcția drepturile copilului a Oficiului Avocatului Poporului.

„Cum putem noi să reabilităm un copil cu deficiențe mentale, cum putem să îl integrăm în comunitate, dacă nu i se acordă asistență psihologică, terapie comportamentală, știind că fiecare copil de acolo are o anumită deficiență mentală la bază căreia stă o maladie care necesită o anumită abordare specifică. Lucrurile astea nu trebuie evitate, pentru că în esențe de ele depinde reabilitarea și incluziunea copilului în comunitate”, a declarat Elena Draghici.

Instituția nu a avut niciodată psiholog, pentru că a avut până acum nevoie de mai mulți educatori, explică Elizaveta Iacub, directoarea casei internat de la Hâncești, care a promis că de la 1 ianuarie ar urma să fie instituită o asemenea funcție.

”Noi n-am avut niciodată psiholog, însă când ne-am adresat ni s-a spus de la minister în felul următor, că noi putem din cadrul educatorilor să numim o funcție de psiholog. Însă, luând în considerare că pe parcursul anilor pe primul plan a stat bunăstarea, ca să le facem niște condiții de trai, suntem poate noi de vină, pentru că am ales să fie educatorul, care să fie mai aproape de copii”, a spus Elizaveta Iacub. 

Experții de la Oficiul Avocatului Poporului au mai constatat, după ce au vizitat câteva familii în care au fost reintegrați copiii din aceste două instituții, că acestea nu au fost pregătite pentru reintegrare și nu beneficiază nici de servicii specializate din partea autorităților locale.

În ultimii ani, tot mai puțini copii sunt pregătiți  pentru dezinstituționalizare, se mai arată în raport. Din cei 270 de beneficiari de la casa internat de la Hâncești, în 2017 au fost pregătiți numai 9. De fapt, peste 70 la sută dintre cei internați aici, precum și dintre cei de la Orhei, au atins vârsta majoratului, dar rămân în instituții. Odată ajunși la maturitate, beneficiarii din casele internat sunt lipsiți automat și de polița de asigurarea medicală, iar administrația este nevoită să le achite consultațiile și tratamentele din bugetele instituțiilor.

Raportul Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului mai arată că în raioane nu există date segregate după tipul de dizabilități și numărul de copii cu deficiențe mentale și intelectuale, iar în consecință, lipsesc serviciile sociale pentru reintegrarea lor în comunități.

Documentul a fost elaborat cu sprijinul UNICEF Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău