Raport FUMN: Naționalizarea BEM ar costa 17% din PIB și ar FALIMENTA R. Moldova

  • 23 Iunie 2015 11:32
Raport FUMN: Naționalizarea BEM ar costa 17% din PIB și ar FALIMENTA R. Moldova

Naționalizarea Băncii de economii se poate face doar cu acordul actualilor acționari majoritari și această naționalizare ar costa 7-8% din PIB.

Totodată, după naționalizare, statul ar trebui sa plătească toate datoriile asumate anterior de către BEM, adică încă 10% din PIB. Acestea sunt concluziile unui raport al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) care relevă că, practic, deficitul bugetar al Republicii Moldova ar urca, doar în primul an, la peste 17%, ceea ce l-ar face nesustenabil și ar atrage după sine „falimentul” – intrarea în incapacitate de plată a Republicii Moldova, transmite IPN.

În raport se precizează că, din 2014 și până în prezent, rezerva valutară a Băncii Naționale a Moldovei a scăzut de la 2,7 miliarde de dolari la 1,7 miliarde dolari. „Naționalizarea” BEM ar topi rapid ultimele rezerve ale BNM, iar Republica Moldova ar intra într-o criză mult mai gravă decât cea din 1998. „Naționalizarea înseamnă transferarea dreptului de proprietate de la un deținător privat către stat, după o dreaptă și prealabilă despăgubire. Practic, în cazul BEM, statul Republica Moldova va prelua proprietatea acțiunilor BEM de la deținătorii acestora, persoane fizice și juridice, după ce în prealabil va plăti către aceștia o despăgubire. Dar, deoarece BEM este o companie publică, adică listată la bursă, această preluare nu se poate face obligatoriu, ci se poate doar apela la mecanismul de „squize-out”, adică statul va trebui să facă o ofertă publică de preluare, la un preț al acțiunii care să reprezinte o medie a prețului acțiunii din ultimele 12 luni”, se precizează în raport.

Potrivit raportului, aceasta ofertă poate fi însă făcută de către stat numai după ce devine acționar majoritar BEM, de exemplu, prin conversia datoriilor BEM la bugetul statului în acțiuni. Dar mecanismul de conversie datorii-acțiuni trebuie constatat de către o instanță, în urma insolvenței el nu este automat. Adică, pentru ca Republica Moldova să „naționalizeze” BEM, ar trebui ca mai înainte o instanță să constate insolvența, sau Parlamentul să decidă acest lucru prin lege, cu acordul actualilor acționari.

Referitor la delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), se precizează că deși  Republica Moldova spera să încheie un acord de împrumut cu FMI, aceasta a anunțat că și-a anulat vizita la Chișinău. Totodată, Banca Mondială a anunțat că oprește finanțările, la fel ca UE și Suedia. În raport se menționează că motivele acestei situații grave sunt anunțul liderilor coaliției că vor naționaliza BEM, deși finanțatorii internaționali recomandaseră lichidarea acesteia.

În raport se mai spune că teoretic, singura soluție de salvare ar fi instalarea rapidă a unui guvern la Chișinău, care să aibă în spate o majoritate parlamentară solidă. Un premier cu autoritate și sprijinit necondiționat de coaliție ar trebui să îndeplinească toate măsurile de reformă solicitate de partenerii de dezvoltare. De asemenea, ar trebui să își asume lichidarea BEM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău