RAPORT | Fluxurile ilicite de bani în R.Moldova sunt estimate la un miliard de dolari anual. Expert: Principala problemă este lipsa voinței politice de a schimba lucrurile nu doar pe hârtie, dar și în realitate

  • 15 Aprilie 2021 14:00
RAPORT | Fluxurile ilicite de bani în R.Moldova sunt estimate la un miliard de dolari anual. Expert: Principala problemă este lipsa voinței politice de a schimba lucrurile nu doar pe hârtie, dar și în realitate

Fluxurile ilicite de bani în Republica Moldova sunt estimate la un miliard de dolari anual, potrivit raportului „Fluxurile financiare ilicite și recuperarea activelor în R. Moldova”, realizat cu suportul Uniunii Europene și Institutului Interregional de Cercetare a Criminalității și Justiției din cadrul Organizației Națiunilor Unite. Experții spun că este o sumă extrem de mare, raportată la volumul economiei Republicii Moldova, iar principala cauză este lipsa voinței politice de a face reforme eficiente. 

Fluxurile ilicite de bani reprezintă aproximativ 9% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova în anul 2020. Potrivit autorilor studiului, dacă autoritățile ar recupera doar 10% din această sumă, ar putea să achite salariile pentru 20.000 de profesori, sau să mențină și să repare 40% din toate drumurile.

Estimările respective sunt realizate de experți vizați și nu este cazul să ne îndoim de veridicitatea lor, a comentat pentru Radio Chișinău economistul Viorel Gârbu. Potrivit acestuia, practic toate statele lumii sunt afectate de acest fenomen, dar având în vedere volumul economiei Republicii Moldova, suma e foarte mare.

„Asemenea fenomene sunt prezente în toate statele lumii, inclusiv în cele dezvoltate, doar că mărimea acestor fenomene ca pondere în economie, diferă. Noi avem aproximativ 10% din PIB, ceea ce este foarte mult. Moldova ratează foarte multe mijloace”, a declarat economistul. 

Experta anticorupție Cristina Țărnă consideră că principala problemă în Republica Moldova în lupta cu corupția și spălarea banilor este lipsa voinței politice de a schimba lucrurile nu doar pe hârtie, dar și în realitate.

„Până la urmă este o nedorință de a permite ca lucrurile să se întâmple. Nu există niciun politician care să spună că susține spălările de bani, oamenii corupți, sau pe cei care nu vor să facă nimic în organele de drept. Dar încercați să găsiți măcar un politician care chiar face asta. Nu prea o să găsiți”, a afirmat Cristina Țărnă. 

Potrivit studiului, corupția, evaziunea fiscală, traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda sunt principalele activități care produc mijloace financiare ilicite, iar autoritățile ar trebui să sporească eforturile în vederea asigurării funcționalității mecanismului de recuperare a acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău