RAPORT Expert-Grup | Accesul real la piața de gaze naturale din România va spori securitatea energetică a R.Moldova și va diminua presiunile geopolitice

  • 14 Iunie 2019 14:10
RAPORT Expert-Grup | Accesul real la piața de gaze naturale din România va spori securitatea energetică a R.Moldova și va diminua presiunile geopolitice

Accesul real la piața de gaze naturale din România va spori securitatea energetică a Republicii Moldova și va diminua presiunile geopolitice. Concluzia aparține unui grup de experți de la Chișinău, care au prezentat un raport privind perspectivele, până și după 2020, ale gazoductului Ungheni-Chișinău.

Interconectarea Republicii Moldova la sistemul de gaze naturale din România este prioritară pentru securitatea energetică a Chișinăului. Experții notează că din punct de vedere politic, autoritățile moldovenești sunt obligate să aducă, în mod prioritar, conducta până la Chișinău, unde este cea mai mare cerere de energie. Expertul Dionis Cenușă: 

„Din punct de vedere politic, autoritățile moldovenești sunt obligate să prioritizeze aducerea conductei până la Chișinău, unde este cea mai mare cerere de energie. Volatilitatea contextului regional nu permite nicio pauză sau amânare pe motive de natură politică și impune operativitate în găsirea soluțiilor pentru barierele tehnice, în limitele cadrului legal național. Este necesară protejarea operațiunilor de construcție ale companiei române Transgaz SA, atât în România cât și în R.Moldova, de efectele politicilor bugetar-fiscale ale autorităților române, care pot afecta bugetele alocate pentru construcție. Totodată, este prioritară și cooptarea resurselor europene disponibile pentru a facilita operațiunile de construcție. În niciun caz, compania română nu trebuie să primească un tratament exclusivist contrar legislației moldovenești în domeniul achizițiilor publice, protecției mediului înconjurător etc.”

Expertul în energie în cadrul Expert-Forum de la București, Ana Otilia Nuțu, a reiterat importanța funcționalității, transparenței și a unei concurențe corecte în sectorul gazelor, după finalizarea infrastructurii.

„Până la finalizarea proiectului trebuie elaborate reglementările necesare pentru o concurență reală în sectorul gazelor și aplicarea completă a Pachetului Energetic Trei. Atât pentru intrarea furnizorilor români și ucraineni în piața moldovenească de gaze, cât și pentru folosirea infrastructurii de gaze din Ucraina (de pildă, capacitățile de înmagazinare) este esențial ca în regiune (Moldova, Ucraina și România) să se aplice fără excepții regulile pieței energetice europene unice.”

Experții recomandă autorităților să creeze o platformă online pentru a monitoriza gradul de realizare a construcției conductei de gaze pe teritoriul României și Republicii Moldova. Ei cred că autoritățile ar trebui să consolideze eforturile strategice în relația cu Ucraina pentru a preveni eventuale crize în domeniul energetic.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău