Raport | Europa riscă o intensificare a terorismului în 2018

  • 14 Februarie 2018 08:34
Raport | Europa riscă o intensificare a terorismului în 2018

Amenințarea teroristă la adresa Europei nu va face decât să crească anul acesta, avertizează unii experți, în contextul în care mulți combatanți străini de întorc acasă având cunoștințe „high tech” despre arme, pe care le-au învățat pe terenul de luptă, scrie The Telegraph.

Zeci de jihadiști urmează să se întoarcă în Regatul Unit și pe continent, iar ei au deprins în Siria și Irak abilități precum transformarea în arme a dronelor și confecționarea la scară mare de mașini-capcană și dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport întocmit de experți în domeniul apărării de la Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC), relatează News.ro, citat de Digi24.

„Combatanți străini care se întorc în Europa vin cu competențe critice care vor ajuta un număr tot mai mare de rețele operaționale islamiste să comită atacuri mai complexe”, subliniază autorul raportului, Otso Iho.

„Aceste competențe includ construirea unor IED viabile - lucru învățat în Irak și Siria, unde Statul Islamic (SI) a produs IED la scară industrială -, expertiză în arme de asalt și în folosirea unor noi tipuri de armament sau tehnologii precum dronele”.

Un val de atacuri recente pe teritoriul european a implicat arme ”de slabă capacitate”, însă o folosire cu succes de către militanți islamiști a dronelor sau mașinilor-capcană ar marca o creștere notabilă a nivelului amenințării, se arată în raport.

Luptărori SI au găsit modalități de a transforma tehnologie din comerț - disponibilă pe Amazon sau la un magazin pe stradă - în arme eficiente și letale.

Grupuri de monitorizare a utilizării tot mai ample a dronelor avertizează că probabil este o chestiune de timp până când teroriști vor încerca să folosească o dronă înarmată într-un atac împotriva Occidentului.

„Este clar că această tehnologie poate traversa frontiere și reprezintă o amenințare în afara zonelor de conflict, așadar este necesar să luăm cu toții în serios acest lucru”, a declarat pentru The Telegraph directorul Air Wars, un grup independent care monitorizează conflictul din Irak și Siria, Chris Woods.

În afară de amenințarea imediată și directă la adresa securității pe care o reprezintă întoarcerea luptătorilor străini, în raport se conchide că ar putea să apară riscuri importante în urma potențialului de a se transforma și radicaliza a unor rețele islamiste deja existente în Europa.

Contribuția și leadershipul acestor combatanți străini pot determina grupuri care au jucat anterior un rol de susținere - finanțare, facilitarea călătoriilor, răspândirea propagandei - să adopte un rol operațional - să înființeze celule, să achiziționeze armament, să furnizeze instalații și adăposturi unor explozivi și să recruteze militanți în vederea comiterii unor atacuri.

Mii de combatanți străini au fugit din ”califatul” din Siria și au trecut frontiera în Turcia fără să fie detectați.

Britanicii reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri de jihadiști care se întorc, după ce s-au alăturat SI în lume.

Aproximativ 850 de britanici s-au dus în ”califatul” autoproclamat al jihadiștilor, dintre care 400 s-ar fi întors în țară.

Cinci presupuși membri britanici SI au fost prinși pe câmpul de luptă în Siria și Irak, inclusiv, recent, doi presupuși membri ai unui grup numit The Beatles.

Soarta londonezilor El Shafee Elsheikh și Alexanda Kotey rămâne neclară, după ce Londra le-ar fi retras cetățenia și a anunțat că nu este interesată să-i judece.

Însă spionajul britanic speră să obțină informații importante de la cei doi, în cadrul unor interogatorii, inclusiv cu privire la ce fel de competențe au deprins combatanții străini în timp ce luptau în „califat”.

Ei sunt interesați, totodată, de informații în baza cărora jihadiști britanici au reușit să fugă din califat și s-ar putea întoarce acasă.

„Regatul Unit este un exemplu al acestei tendințe potrivit căreia, în pofida a numeroase precedente și pedepsirii cu închisoarea a celor întorși, are cel mai mare număr de (jihadiști) întorși din Europa, având în vedere că jumătate s-au întors”, afirmă Iho.

„În cazul repatriaților care plănuiesc să comită violențe, valoarea simbolică de ținte a țărilor vest-europene poate că este mai mare decât riscul de a fi prinși și încarcerați”.

Combatanții străini care s-au întors nu au sporit în mod semnificativ, pentru moment, nivelul amenințării teroriste, însă ”numărul atacurilor inspirate sau comise de Statul Islamic continuă să crească”, a declarat pentru The Telegraph un fost director în domeniul luptei împotriva terorismului la nivel mondial din cadrul MI6, Richard Barrett.

„Toți cei întorși, indiferent de motivul întoarcerii acasă, vor continua să reprezinte un anumit risc”, spune el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău