Raport de audit: Asistența juridică garantată de stat a crescut constant, în ultimii trei ani

  • 16 Iulie 2023 13:27
Raport de audit: Asistența juridică garantată de stat a crescut constant, în ultimii trei ani

Numărul de cazuri de acordare a asistenței juridice garantate de stat și valoarea cheltuielilor bugetare în aceste scopuri au crescut constant în ultimii trei ani, arată un raport al Curții de Conturi pentru perioada anilor 2020-2022. Documentul a fost prezentat în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, scrie bizlaw.md.

Potrivit documentului, cel mai mare număr de cazuri de acordare a asistenței juridice garantate de stat a fost înregistrat în anul 2022 – 63.976 de cazuri, pentru care au fost utilizate aproape 93 de milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru remunerarea avocaților care acordă asistență juridică calificată la cerere și celor publici.

Conform Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, sistemul este influențat de un șir de neconcordanțe.

Una din acestea este complexitatea actelor normative de reglementare a sistemului, care pe alocuri conțin viduri legislative, iar în alte cazuri fac obiectul unor interpretări ambigue.

De asemenea, se atestă cazuri de solicitare și acordare a asistenței respective în condiții neconforme și nu s-au respectat în totalitate regulile prestabilite la oferirea asistenței juridice garantate de stat persoanelor fizice în temeiul lipsei resurselor financiare.

În raport se mai atestă funcționarea defectuoasă a mecanismului de recuperare a cheltuielilor pentru asistența juridică garantată de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău