Raport CJI | Majoritatea televiziunilor monitorizate au reflectat relativ echidistant activitățile concurenților electorali

  • 14 Iunie 2021 12:45
Raport CJI | Majoritatea televiziunilor monitorizate au reflectat relativ echidistant activitățile concurenților electorali

Un raport al Centrului pentru Jurnalism Independent arată că majoritatea posturilor de televiziune monitorizate în campania pentru alegerile din 11 iulie au reflectat relativ echidistant activitățile concurenților electorali. Totuși, unele televiziuni au favorizat anumiți competitori, defavorizându-i masiv pe alții, transmite Radio Chișinău.

Primul raport de monitorizare a televiziunilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate arată că majoritatea posturilor TV monitorizate au oferit acces egal la timpii de emisie pentru actorii electorali. Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat buletinele de știri la 10 televiziuni, spune directoarea CJI, Nadine Gogu.

Per general, 7 din 10 posturi de televiziune au avut un comportament echilibrat, nu au favorizat sau defavorizat evident vreun concurent electoral. Iar trei posturi au favorizat masiv candidații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic Șor, defavorizând în același timp, candidații Partidului Acțiune și Solidaritate”.

Referindu-se încălcările admise în reflectarea campaniei electorale, directoarea CJI a opinat că unele televiziuni nu încalcă doar normele deontologice, ci și prevederile legale, care se regăsesc în Codul Audiovizualului și Codul Electoral.

În primul rând este vorba despre asigurarea accesului concurenților, pentru că dacă nu este asigurat acest acces, aceste posturi nu-și îndeplinesc misiunea. Ele utilizează frecvențe, au licențe, există o instituție care ar trebui să reglementeze domeniul. Dar după cum vedem în ultimii ani, fiecare face ce vrea cu acest segment, mai mult sau mai puțin, în special când e vorba despre unele posturi de televiziune care pur și simplu ignoră și rapoartele de monitorizare, nu doar ale societăți civile, dar am impresia și ale Consiliului Audiovizualului”

Posturile TV au fost monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada 1-10 iunie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău