Raport: Cetățenii europeni s-au simțit mai singuri în primele luni de pandemie. Tinerii, cei mai afectați de singurătate

  • 26 Iulie 2021 15:54
Raport: Cetățenii europeni s-au simțit mai singuri în primele luni de pandemie. Tinerii, cei mai afectați de singurătate

Unul din patru cetățeni ai UE a declarat că s-a simțit singur în primele luni ale pandemiei de coronavirus, potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei (JRC), prezentat astăzi, 26 iulie, potrivit informării Comisiei, scrie caleaeuropeana.ro.

Raportul conține cele mai recente dovezi științifice privind singurătatea și izolarea socială în UE și analizează sondajul realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, care arată că sentimentul de singurătate s-a dublat la toate grupele de vârstă în primele luni ale pandemiei.

S-a înregistrat o creștere de patru ori a singurătății în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, comparativ cu 2016. Acoperirea mediatică în întreaga UE cu privire la fenomenul singurătății s-a dublat, de asemenea, în timpul pandemiei, gradul de conștientizare a problemei variind foarte mult între statele membre.

Raportul JRC analizează inițiativele de combatere a singurătății în 10 state membre ale UE.

„Pandemia de coronavirus a adus în prim-plan probleme precum singurătatea și izolarea socială. Aceste sentimente existau deja, dar erau mai puțin conștientizate de public. Cu acest nou raport, putem începe să înțelegem și să abordăm mai bine aceste probleme. Împreună cu alte inițiative, cum ar fi Cartea verde privind îmbătrânirea, avem ocazia de a reflecta asupra modului în care putem construi împreună o societate mai rezistentă și mai coerentă și o UE mai apropiată de cetățenii săi”, a declarat vicepreședinta pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a adăugat: „Singurătatea este o provocare care îi afectează din ce în ce mai mult pe tinerii noștri. Dar pentru a aborda eficient orice provocare trebuie mai întâi să o înțelegem. Oamenii noștri de știință de la Centrul Comun de Cercetare oferă informații valoroase despre singurătate și despre modul în care oamenii au fost afectați de această pandemie. Acest nou raport ne oferă o bază de referință pentru o analiză mai amplă, astfel încât singurătatea și izolarea socială să poată fi pe deplin înțelese și abordate în Europa.”

Raportul este primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European și Comisie. Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care va fi realizată în 2022, și crearea unei platforme web pentru a monitoriza singurătatea în timp și în întreaga Europă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău