RAPORT Amnesty International | Legile încurajează detențiile pe nedrept

  • 22 Februarie 2017 15:55
RAPORT Amnesty International | Legile încurajează detențiile pe nedrept

Situația privind drepturile omului a degradat în anul 2016 atât în lume cât și în Republica Moldova, potrivit unui raport prezentat astăzi de Amnesty International.

Poliția a utilizat ocazional și excesiv forța pe durata protestelor. Un număr mare de dosare penale de rezonanță a determinat îngrijorarea privind procesele inechitabile, inclusiv justiția selectivă. În mare parte, mass-media a rămas liberă, deși mai puțin pluralistă, față de anii anteriori, potrivit raportului.  

Organizația Amnesty International atenționează că principiul unui proces echitabil este foarte des încălcat în Republica Moldova. Instituțiile penitenciare sunt supraaglomerate, iar condițiile de detenție sunt proaste. Legile încurajează detențiile pe nedrept și administrarea forțată a tratamentelor în instituțiile psihiatrice, potrivit raportului anual privind situația drepturilor omului în lume. 

Reprezentanții organizației s-au referit în acest sens la mai multe dosare considerate politice, precum al fostului premier Vlad Filat, controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și al politicianului Grigore Petrenco.

Amnesty International Moldova a mai atras atenția asupra unor mesaje xenofobe lansate inclusiv de politicieni și i-au somat să respecte drepturilor tuturor cetățenilor. 

Potrivit raportului anual privind situația drepturilor omului în lume, în 2016 au fost documentate 23 de conflicte armate, iar comunitatea internațională a fost indiferentă față de crimele de război. Autorii susțin că anul 2017 va fi marcat de crize continue.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău