Raport al Comisiei Internaționale a Juriștilor privind justiția din R.Moldova. „Judecătorii trăiesc într-o permanentă îngrijorare, pentru că le este frică să ia o decizie contrară cu trendurile”

  • 13 Martie 2019 13:35
Raport al Comisiei Internaționale a Juriștilor privind justiția din R.Moldova. „Judecătorii trăiesc într-o permanentă îngrijorare, pentru că le este frică să ia o decizie contrară cu trendurile”

Republica Moldova rămâne considerabil în urmă în ceea ce privește existența unui sistem judecătoresc independent și funcțional, arată un raport al Comisiei Internaționale a Juriștilor. În sistemul judecătoresc există în continuare o percepție pronunțată a corupției, arată același raport prezentat astăzi la Chișinău. 

Deși autoritățile de la Chișinău au reușit să realizeze mai multe reforme legislative de amploare, totuși independența sistemului judecătoresc este departe de a fi atinsă. Cele mai importante reforme din justiție trenează și deseori sunt afectate de lipsa voinței politice, constată experții Comisiei Internaționale a Juriștilor.

Potrivit raportului, legislația din Republica Moldova poate fi considerată drept una model, însă ea este aplicată în mod precar și nesincer. Experții sunt îngrijorați de lipsa transparenței și de caracterul arbitrar al numirilor și promovărilor în sistemul judecătoresc. O altă îngrijorare constă în faptul că ședințele de judecată se desfășoară cu ușile închise, în special în cazurile penale de rezonanță și interes public.

O altă concluzie a raportului arată că mai mulți judecători trăiesc deseori în stare de frică de a-și exprima opiniile sau de frica urmării penale pentru pronunțarea unei hotărâri contrare dezideratelor procuraturii sau ale oamenilor de la putere. 

„Judecătorii trăiesc într-o permanentă îngrijorare pentru ceea ce spun, pentru felul în care se comportă, pentru deciziile pe care le iau, pentru că le este frică să ia o decizie contrară cu trendurile”, consideră consilierul juridic principal al Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo.

Pe de altă parte, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, constată că există mai multe lacune în sistemul de justiție.

„Avem o nemulțumire cvasi-generală privind situația din domeniul justiției. Putem veni cu justificări, putem arăta câte lucruri am realizat, dar dacă cetățenii nu percep justiția drept ceva independent, noi ceva trebuie să schimbăm”, a menționat Nicolae Eșanu. 

Reformarea justiției este unul dintre angajamentele pe care Chișinăul și le-a asumat față de Uniunea Europeană. În octombrie 2017, Bruxelles-ul a anunțat că nu va mai transfera fonduri la bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susține reformele din justiție, din cauza carențelor la implementarea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău