Raport: Mai multe persoane preferă să primească ajutor social în loc să se angajeze

  • 12 Iulie 2013 11:38
Raport: Mai multe persoane preferă să primească ajutor social în loc să se angajeze

Multe dintre persoanele care beneficiază de ajutoare sociale mizează pe banii acordați de stat și nu încearcă să-și găsească un loc de muncă, se arată într-un raport al Centrului analitic independent, Expert Grup.

Una din deficiențele sistemului de acordare a ajutoarelor sociale este că îi descurajează pe beneficiari să lucreze, afirmă analistul Expert Grup, Veronica Sandu.

Potrivit autorităților locale, mulți oameni de la sate preferă să primească ajutor social în loc să se angajeze.

Deși recunoaște existența unor lacune, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga, afirmă că o mare parte din vină o poartă chiar autoritățile locale.

Potrivit Expert Grup, în 80 la sută dintre cazuri, ajutoarele sociale ajung totuși la cele mai sărace categorii de populație și acoperă aproximativ o treime din consumul unei familii beneficiare.

Sistemul de ajutoare sociale funcționează în paralel cu vechea metodă de reapartizare a prestațiilor sociale, bazat pe categorii de beneficiari, așa-numitele compensații nominative.

Experții recomandă excluderea graduală a vechiului sistem, în cadrul căruia mai puțin de 20 la sută din bani ajung la cele mai sărace categorii de populație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău