Raport: Guvernul nu este suficient de transparent

  • 27 Iunie 2013 16:05
Raport: Guvernul nu este suficient de transparent

Guvernul nu este suficient de transparent în privința modului în care sunt cheltuiți banii publici și nici nu explică într-un mod clar care este eficiența fondurilor sale.

 

Potrivit unui raport al asociației Expert Grup, Republica Moldova acumulează 60 de puncte din 100 la capitolul transparență bugetară și este restanțieră în ceea ce privește raportul de executare a Bugetului de stat. Autorii recomandă elaborarea unui Buget pentru cetățeni, care presupune un limbaj mai accesibil pentru populație. 

Deseori publicul nu înțelege clar care sunt responsabilitățile unei instituții publice, de unde vin și cum sunt cheltuiți banii din bugetul de stat, constată analiștii de la central Expert Grup. Aceștia au analizat raportul de executare a bugetului pentru anul 2011 și au ajuns la concluzia că acesta nu arată cum strategia fiscală și bugetară a influențat obiectivele propuse.

Ministrul finanațelor Veaceslav Negruță recunoaște că rapoartele de executare a bugetului de stat sunt în mare parte tehnice și declară că se lucrează pentru ameliorări la capitolul transparență. Potrivit ministrului, 30 la sută din banii bugetari nu sunt alocați pentru obiective concrete, dar pe ramuri.

Veaceslav Negruță a adăugat că în aproximativ 2 ani, Guvernul ar putea elabora un așa numit Buget pentru cetățeni, cu informație mai accesibilă pentru populație.

Raportul Expert Grup mai relevă că unele cheltuieli care au fost efectuate anul trecut din Fondul de rezervă nu au fost justificate, pentru că ar fi putut fi planificate din timp, iar o parte din acești bani au fost cheltuiți fără a respecta standardele minime de transparență .

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău