RAPORT: Capturile de fildeș le-au depășit pe cele de cocaină

  • 27 Mai 2016 12:33
RAPORT: Capturile de fildeș le-au depășit pe cele de cocaină

Cantitatea de fildeș ilegal tranzacționată la nivel mondial a depășit-o pe cea de cocaină, se arată într-un nou raport publicat de UNODC, departament al Națiunilor Unite pentru traficul de droguri și criminalitate, scrie RADOR.

Documentul are în vedere braconajul tuturor animalelor sălbatice și avertizează că aproape fiecare țară din lume este într-un fel sau altul conectată la acest fenomen, motiv pentru care responsabilitatea combaterii lui trebuie să fie asumată global.

Fildeșul confiscat a depășit capturile de cocaină în 2011, iar datele sugerează că în jur de 30.000 de elefanți sunt uciși anual pentru colții lor, generând 330 de tone de fildeș. Acesta este, în principal, livrat pe piața neagră din Asia de Sud-Est, dar multe alte țări sunt complice pentru că permit trecerea încărcăturilor ilegale prin porturile și granițele lor.

Una dintre problemele spinoase este faptul că multe specii de plante și animale rare pot fi vândute legal în unele țări, chiar dacă au fost capturate sau recoltate ilegal în țara de origine. ONU face astfel apel la extinderea prevederilor legale privind braconajul dincolo de granițele unei țări anume. Obiectivul nu este doar protejarea și conservarea speciilor rare, ci boicotarea profitului obținut din aceste activități ilegale, care alimentează corupția, terorismul și rețelele internaționale de crimă organizată. Braconajul genereză venituri de circa 10 miliarde de dolari anual.

Raportul global asupra braconajului arată că grupurile infracționale transnaționale sunt implicate masiv în aceste activități distructive și ilustrează fenomenul extins al corupției asociate acestui fenomen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău