Rapoartele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și cel al Energiei privind evoluția implementării Acordului de Asociere Rep. Moldova – UE au fost prezentate astăzi

  • 14 Martie 2023 15:29
Rapoartele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și cel al Energiei privind evoluția implementării Acordului de Asociere Rep. Moldova – UE au fost prezentate astăzi

Proiectele finanțate din fonduri europene, precum infrastructura drumurilor, satul european, aprovizionarea cu apă și canalizare a regiunilor sau crearea infrastructurii energetice cu suportul partenerilor din România, au contribuit major la armonizarea legislației naționale la directivele și politicile europene. Rapoartele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionali și cel al Energiei, au fost prezentate astăzi în cadrul audierilor publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Rep. Moldova – UE.

O treime din măsurile prevăzute de legislația europeană sunt implementate, a declarat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija în cadrul audierilor organizate în comisia parlamentară pentru politică externă și integrarea europeană. Au fost făcute majorări de salariu cu 50%pentru funcționarii publici pentru a spori activitatea în procesul de armonizare a legislației. Lilia Dabija.

„Din totalitatea celor 150 de acte ce urmau a fi transpuse, am realizat transpunerea totală pe 44 de acțiuni, parțial pe 36, 70 – urmează a fi transpuse, însă din această listă avem în curs de aprobare mai mult de 20 de acțiuni. Pe transportul aerian lucrurile merg cele mai bine, aici avem transpuse total 65 de acte normative, parțial – 10, și în curs de avizare – 20 de normative”, a spus Lilia Dabija.

Promovarea legislației europene și eficacitatea acesteia constă în modul în care sunt aplicate proiectele cu bugetare internațională, a spus deputatul PAS Mihai Druță, subliniind importanța infrastructurii regionale:

„Drumurile le facem nu doar pentru orașelor mari, dar și pentru cele mai uitate cătune până în prezent care, prin intermediul drumurilor locale, se vor conecta la drumurile naționale, și prin intermediul autostrăzii Chișinău- Ungheni- Iași – Târgul Mureș – Europa, ș.a.m.d., vom face legătura cu civilizația europeană”, a declarat Mihai Druță.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, pentru echilibrarea pieței energetice, în vederea armonizării conform cerințelor europene, nu este nevoie de crearea unui sistem de la zero, ci preluarea serviciilor operatorului românesc OPCOM cu propriul lor sistem de management.

„Am discutat cu colegii din România, operatorul de piață din România OPCOM este așteptat, a confirmat, că vrea să vină în Rep. Moldova, pentru că aceasta ar fi cel mai rapid fără a crea instrument propriu, fără a dezvolta de la zero un instrument de piață propriu, cu soft-ul lor, cu metodologia lor, eu sper să reușim să o facem anul acesta ”, a afirmat Victor Parlicov.

Potrivit președintei Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului, Doina Gherman, Rep. Moldova are oportunitatea istorică de a se integra în spațiul european, iar cei care contribuie la procesul de accelerare nu ar trebui să o rateze.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău