Rapoartele financiare ale partidelor ridică semne de întrebare
-
29 Octombrie 2014 15:13
Partidele politice au cheltuit peste 26 de milioane de lei în primele două săpămâni de campanie electorală, lideri fiind Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat.
Reprezentanții societății civile, care monitorizează campania electorală, spun că rapoartelor financiare care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală ridică mai multe semne de întrebare.
Potrivit rapoartelor financiare de care CEC a luat act, PLDM a cheltuit 9,5 milioane de lei, fiind urmat de PDM cu 9,26 de milioane. Urmează Partidul Liberal Reformator cu aproape 3 milioane de lei. Partidul Politic Patria și Partidul Socialiștilor au cheltuit câte aproape 2 milioane de lei, Partidul Comuniștilor aproximativ 800 de mii de lei. Peste jumătate din banii acumulați de PLDM au fost donați de 5 persoane, inclusiv lideri ai formațiunii – Vlad Filat, Valeriu Streleț și Victor Roșca. Pe de altă parte, PDM are peste 400 de donatori, cu sume de până la 100 de mii de lei fiecare. Partidul Patria a primit 3,65 de milioane de lei din partea a 4 persoane. Una dintre acestea a finanțat campania formațiunii cu 1,4 milioane de lei, iar o persoană neangajată în câmpul muncii a donat 1,38 de milioane de lei.
Reprezentantul Asociației Promo-Lex, organizația care montjorizează alegerile parlamentare, Pavel Postică a declarat pentru Radio Chișinău că rapoartele financiare prezentate de partide ridică mai multe semne de întrebare. Printre acestea ar fi discrepanțele mari dintre sumele donate și lipsa banilor proveniți de la partide. Pavel Postică a remarcat că legislația este imperfectă în această privință. În plus, partidele ar fi tentate să ascundă anumite cheltuieli.
”Concurenții electorali nu sunt transparenți. Noi avem majoritatea rapoartelor financiare cu practic zero cheltuieli pentru transport, noi avem majoritatea rapoartelor cu practic zero cheltuieli pentru comunicații, dar suntem conștienți cu toții că toți concurenții electorali fac cheltuieli la aceste capitole”, a declarat Pavel Postică.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volintir susține că atât concurenții electorali, cât și alte persoane interesate se pot adresa la CEC în cazul în care depistează anumnite nereguli în rapoartele financiare. Concurenții electorali care comit fraude pot fi sancționați.
”În astfel de cazuri va fi documentat cazul de Procuratură sau de către Inspectoratul General de Poliție. Se va intrumenta un dosar penal privind falsul în declarații. Dacă se va dovedi în urma acetor verificări, în urma acestui dosar o legătură cauzală între falsul respectiv și acțiunile concurentului atunci evident că poate fi tras la răspundere”, a declarat Andrei Volintir.
Potrivit unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale partidele și blocurile electorașle nu pot cheltui mai mult de 55 de milioane de lei în această campanie electorală. Depășirea acestei limite poate duce la retragerea concurentului din campania electorală. De asemenea, nu se permite utilizarea mijloacelor financiare provenite din străinătate, sau din partea companiilor cu capital străin. Persoanele fizice pot dona până la 500 de salarii medii pe economie, adică aproximativ 2 milioane de lei, iar persoanele juridice de două ori mai mult.