Radu Marian: Restituirea TVA pentru agenții economici din Găgăuzia va avea loc din bugetul local, nu cel național

  • 18 Iulie 2023 13:03
Radu Marian: Restituirea TVA pentru agenții economici din Găgăuzia va avea loc din bugetul local, nu cel național

Deputatul PAS, Radu Marian, propune o inițiativă legislativă potrivit căreia restituirea TVA pentru agenții economici din Găgăuzia va avea loc din bugetul local al unității administrativ-teritoriale, nu din bugetul național, așa cum se întâmplă în prezent. Potrivit parlamentarului, legea actuală admite o inechitate, întrucât bugetul UTA este format din taxele și impozitele agenților economici din regiune, însă restituirea TVA are loc din bugetul întregii țări, transmite IPN.

Potrivit legislației Republicii Moldova, agenții economici pot beneficia de restituirea TVA de la bugetul de stat atunci când se fac investiții capitale, se exportă mărfuri sau când TVA achitată la procurarea de mărfuri este mai mare decât taxa pe valoare adăugată a mărfurilor livrate. Radu Marian spune că agenților economici din Găgăuzia li se restituie TVA din bugetul de stat deși ei contribuie doar la bugetul regiunii.

„Vin cu un proiect care să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul public național și bugetul autonomiei găgăuze. Amintesc că bugetul UTA Găgăuzia se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectat pe teritoriul autonomiei, taxa pe valoare adăugată la mărfurile și serviciile prestate de agenții economici din autonomie și accizele produselor fabricate pe teritoriul autonomiei. Deci, Găgăuzia se bucură de autonomie bugetară. Însă, contrar autonomiei bugetare și locale, restituirile TVA agenților economici din UTA Găgăuzia se fac din contul bugetului de stat. Deci, avem situația când autonomia încasează în bugetul său TVA, dar aceste resurse nu participă la restituirea TVA”, a spus președintele comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Potrivit proiectului de lege propus de Radu Marian, restituirea impozitelor și taxelor către agenții economici din UTA Găgăuzia se va realiza din bugetul local, în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri de la bugetul de stat. Autorul proiectului mai spune că promovarea proiectului va asigura, în următorii cinci ani, economii la bugetul național de 500 de milioane de lei. Potrivit lui Radu Marian, aceste fonduri vor fi folosite pentru cetățenii din toată țara, nu doar pentru cei unitatea administrativ-teritorială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău