Radu Marian: Prioritatea fracțiunii PAS în anul 2022 este îmbunătățirea climatului de afaceri

  • 28 Decembrie 2021 14:39
Radu Marian: Prioritatea fracțiunii PAS în anul 2022 este îmbunătățirea climatului de afaceri

Continuarea îmbunătățirii climatului de afaceri este prioritatea fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate în anul care vine. Într-un climat economic bun se pot dezvolta afacerile. Iar afaceri dezvoltate înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii mai mari. „Ca să ajutăm afacerile să se dezvolte, vom adopta legi care să reducă birocrația, să ducă la simplificarea procedurilor de raportare la organizațiile de stat. Vom simplifica regulile de gestiune financiară pentru antreprenori. Vom adopta un cadru legal prin care oamenii de afaceri să poată accesa mai ușor finanțare, creditare, prin introducerea unor noi instrumente, cum ar fi crown funding. Îmbunătățirea climatului de afaceri înseamnă și aprobarea legislației care să încurajeze investițiile în Republica Moldova”, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii Moldova, citat de IPN.

O altă prioritate în noul an este îmbunătățirea activității regulatorilor. „Un instrument cheie pentru dezvoltarea economică în Republica Moldova este și asigurarea unor reguli de joc clare pentru toți cei din domeniul afacerilor, iar asta se înfăptuiește de către regulatori, cum ar fi Consiliul Concurenței, ANRE, CNPF și altele”, a specificat Radu Marian. Fracțiunea PAS își propune să ducă la bun sfârșit suplinirea locurilor vacante din funcțiile de conducere ale regulatorilor. Vor avea loc și schimbări structurale: vor fi comasate Consiliul Concurenței și ANRE, pentru crearea „unei instituții puternice, eficiente și funcționale, care să livreze rezultate”. „Prin aceasta se vor evita situațiile în care responsabilitatea se pasa de la o instituție la alta. În general, se va simplifica mecanismul de luare a deciziilor de către regulatori”, a explicat Radu Marian. El a adăugat că în 2022 va fi efectuat un control parlamentar riguros al activității regulatorilor.

Pe lista priorităților Fracțiunii PAS pentru sesiunea parlamentară din 2022 este și digitalizarea, care este strâns legată de dezvoltarea afacerilor. „Digitalizarea este acel instrument cheie pentru reducerea birocrației, a corupției și pentru mai multă productivitate și eficiență în tot ceea ce înseamnă administrarea afacerilor”, a declarat deputatul PAS. În următoarea sesiune parlamentară vor fi duse la bun sfârșit inițiativa de obținere a extraselor online, facilitarea plăților fără numerar, digitalizarea proceselor vamale și facilitarea comerțului electronic. „Țara noastră va deveni bogată și oamenii noștri vor trăi mai bine doar atunci când vor exista companii de succes și asta ne propunem să obținem în următoarea sesiune și, în general, în activitatea noastră parlamentară”, a conchis Radu Marian.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău