Radio România la EBU New York Meeting 2015

  • 29 Aprilie 2015 15:56
Radio România la EBU New York Meeting 2015

Confirmând rolul de important creator și promotor de evenimente culturale în rândul radiodifuziunilor publice din media internațională, Radio România a inițiat la New York organizarea unui recital.

Recitalul va deschide seria evenimentelor muzicale prilejuite de participarea la întâlnirile European Broadcasting Union (EBU) New York Meeting 2015, desfășurate la New York, în perioada 29 aprilie - 3 mai. Evenimentele reunesc reprezentanți ai radiourilor publice europene și americane în cadrul unui program de seminarii, dezbateri, concerte și vizite de lucru, având ca centru de interes difuzarea producțiilor muzicale, schimburile de programe muzicale, între radiourile publice și Opera la radio.

Între evenimentele întâlnirii, primul reper este recitalul din 30 aprilie al pianistului de origine română Matei Vargă, organizat la inițiativa Radio România de ICR New York, găzduit de The Concert Space din Manhattan și inclus în calendarul evenimentelor EBU. Rezident la New York, cu o carieră artistică în plină ascensiune, pianistul Matei Varga a susținut numeroase recitaluri și concerte în SUA și Europa și a colaborat cu nume de primă mărime ale scenei muzicale internaționale. Ultimul său album cuprinzând lucrări pentru pian de George Enescu a fost lansat de casa de discuri Naxos în 2010. Matei Varga a evoluat de mai multe ori pe scena Sălii Radio din București și va reveni în stagiunea 2015-2016 alături de Orchestra Națională Radio. La recitalul sau de la New York vor participa membri ai delegațiilor participante la întâlnirea EBU, reprezentanți ai posturilor publice de radio americane și canadiene.

Opera la radio este tema seminarului programat pe 1 mai în cadrul European Broadcasters Day, organizat de conducerea Operei Metropolitan și prezidat de Peter Gelb, directorul operei, în intenția de a oferi membrilor EBU un cadru de dezbatere cu privire la istoricul și oportunitățile de transmisie a spectacolelor oferite de celebrul teatru de operă american. Lansate în 1931, matineele de sâmbătă de la Metropolitan, transmise în toată lumea, multe dintre ele programate astfel încât să fie accesibile ca orar publicului european, reprezintă cel mai longeviv program de transmisii de muzică clasică din istoria radioului. Transmisiunile în direct ale spectacolelor de operă și concertelor de la Metropolitan sunt un reper esențial pentru melomanii români în programele Radio România Cultural și Radio România Muzical din ultimii ani.

Carnegie Hall va fi cel de al doilea punct pe harta prestigioaselor săli de concerte newyorkeze pe care delegația Radio România le va vizita, la invitația WFMT, postul public de radio american dedicat muzicii clasice și artelor spectacolului, și unde va asista, în aceeași seară, la concertul cu opera Orfeo de C. Monteverdi, sub bagheta dirijorului Sir John Eliot Gardiner.

Calendarul întâlnirilor EBU va continua cu invitația lansată delegațiilor prezente de către Metropolitan Opera de a participa la un tur al teatrului și la reprezentarea spectacolului Bal mascat, de G. Verdi, dirijat de James Levine, actualul director muzical de la Metropolitan, spectacol din seria celor care pot fi ascultate sâmbăta seara și în România, preluate în direct sau înregistrat, pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău