GALERIE FOTO/VIDEO | RADIO CHIȘINĂU - 80 de ani
-
07 Octombrie 2019 11:11
RADIO BASARABIA - RADIO CHIȘINĂU
ISTORIC
Alo, alo, aici Radio Bucuresti! Aceste cuvinte rostite la microfon în data de 1 noiembrie 1928, vor fi pentru totdeauna asociate în memoria colectivă a poporului român cu data de naștere a radiofoniei românești.
Rostirea acestor cuvinte în urmă cu 91 de ani, a însemnat totodată și asumarea de către Radio România a rolului de principal instrument de informare și formare a românilor.
Credincioasă rolului asumat, Societatea Română de Radiodifuziune, a urmărit în permanență ca prin extinderea ariei de acoperire și diversificarea programelor sale, să cultive spiritul național, limba română, valorile autentice românești și universale.
În conformitate cu ”Programul de dezvoltare a rețelei naționale de radiodifuziune”, aprobat de Consiliul de Miniștri în martie 1933, Radiodifuziunea Română începe planificarea unei rețele de posturi regionale.
La data de 8 octombrie 1939 a fost inaugurată la Chișinău emisia postului Radio Basarabia. Acesta a fost răspunsul Societății Române de Radio la cererea guvernului și a Marelui Stat Major de instalare a unor emițătoare în zonele limitrofe ale țării, destinate a combate propaganda bolșevică, revizonistă, difuzată de posturile din Tiraspol și Odessa.
Prin instalarea acestui post de radio emisiune la Chișinău se va putea desfășura, cât mai larg, atât propaganda cât și cultura națională, astfel ca ea să fie cunoscută de toți locuitorii acestei provincii, ceea ce este în interesul Țării. Afară de aceasta, Chișinăul, fiind un centru de cultură foarte dezvoltat, postul de radio ar da prilejul intelectualilor, artiștilor și instituțiilor de cultură să manifeste și să contribuie la programele ce se vor emite, răspândind astfel învățătura și cultura românească peste hotare și în toate straturile sociale” se arăta în jurnalul primăriei Chișinău care cedează Societății Române de Radio, în 1937, clădirea fostului Auditoriu Pușkin din strada Carol I.
Radio Basarabia este primul studio regional al Societății Române de Radiodifuziune, condus inițial de Gheorghe Neamu și inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939, prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropoliei din Chișinău.
Urmare a invaziei sovietice din iunie 1940, cea mai mare parte a materialelor de rezervă, a personalului și arhivei au fost retrase la Huși. Angajații Radio Basarabia, rămași la Chișinău au fost executați de autoritățile de ocupație sovietice în calitate de tradători și agenți ai imperialismului românesc. Este important de știut că aceste execuții au avut loc fără judecată, pur și simplu oamenii au fost executați, iar trupurile lor au fost aruncate în havuzul din fața radioului.
În 1941, armatele sovietice aflate în retragere și-au desăvârșit oprea de distrugere aruncând în aer cladirea postului și emițătorul. Activitatea Radio Basarabia/Chișinău a fost continuată de Radio Moldova la Iași.
Radio România este întemeietorul Radio Basarabia/Chișinău.
Radio România Chișinău, post al corporației este moștenitorul și continuatorul de drept al Radio Basarabia.
EXTRASE DIN DOCUMENTE DE ARHIVĂ
În epocă, Radio Basarabia era cunoscut și drept Radio Chișinău atât pe plan local cât și în documentele de la București.
Astfel, în Dările de Seamă ale Consiliului de Administrație, privind activitatea anilor 1938, 1939 și 1940 consemnează:
În 1938,
”Cea mai importantă realizare a anului încheiat, în domeniul creării posturilor regionale, a fost terminarea lucrărilor de construcție și de instalație a noului transmițător de la Chișinău. Clădirea postului RADIO BASARABIA a fost complect terminată, iar cele trei studiouri pe care le adăpostește, au fost tratate acustic, măsurătorile arătând rezultate foarte bune”.
În 1939,
”În ceea ce privește postul Radio Chișinău(apare pentru prima dată sub această denumire - consemnată într-un document oficial), acesta a fost recepționat la mijlocul anului 1939 de către o comisiune de specialiști care a constatat că performanțele acestui post sunt excelente, el fiind cel mai bun emițător al nostru. Pentru acest post s-au achiziționat în decursul anului 1939 aparate de măsură și piese de rezervă.
La Chișinău s-a montat întreg aparatajul de studiou, centrala fonică și centrala de cable precum și aparatele de recepție și s-a completat aparatajul de transmisiuni.
Clădirea postului de la Chișinău a fost dotată cu tot mobilierul necesar. S-a făcut instalația de iluminare a terenului înconjurător care s-a împrejmuit. S-au construit pavaje și trotuare. Terenul din jurul postului s-a amenajat sub formă de parc englez, o parte din el fiind amenajat ca grădină publică.
Postul Radio Chișinău și-a început emisiunile regulate cu programe locale în majoritate, în ziua de 30 septemvrie 1939.
De observat că începând cu anul 1939 în toate documentele oficiale ala SRR, postul de radio de la Chisinău este denumit Radio Chișinău!
În 1940,
Postul de radio de la Chișinău, dotat în cursul anului 1939 cu tot echipamentul necesar pentru a asigura emisiuni regulate, a avut în prima jumătate a anului 1940, o activitate rodnică, efectuând emisiuni zilnice de trei ore, cu programe în majoritate proprii. Această activitate a creat o emulație artistico-culturală în localitate, făcând prin aceasta ca postul să fie o instituție de seamă în Chișinău.
Evenimentele de la 28 iunie 1940 au întrerupt brusc o activitate din cele mai folositoare pentru interesul țării și al Societății noastre, obligându-ne ca în urma cedării Basarabiei, să evacuăm postul de emisiune. Deși timpul acordat evacuării a fost foarte scurt și anume de 13 ore, cu toate acestea camioneta care era la dispoziția postului, împreună cu cea sosită între timp de la București, au făcut transporturi în cursul nopții cu personalul postului, familiile acestuia și materiale de rezervă, din cari o parte fuseseră depozitate mai dinainte la Huși.
Cu materialul evacuat de la Chișinău, s-a putut construi postul Radio Moldova, care a început să emită la Iași în data de două noiembrie 1941. Programele acestui post au continuat în mod firesc, programele Radio Chișinău.
Astfel, în momentul de față, putem vorbi de un paradox mediatic cu ADN comun – de cel mai vechi și totodată de cel mai nou proiect al Radiodifuziunii Române – Radio Chișinău.
Aceasta este zestrea genetică pe baza căreia, la 1 decembrie 2011 au fost, o dată în plus, repornite motoarele Radio Chișinău.
MISIUNE RADIO CHIȘINĂU
Misiunile asumate de către Radio Chișinău, au fost identice cu cele ale Radioului național românesc și constant urmărite printr-o supraveghere editorială strictă. Actul jurnalistic, prin foarte buna pregătire profesională a colegilor este unul echilibrat și echidistant, axat, preponderent pe eveniment, în deplină concordanță cu normele deontologice. Calitatea profesională, a colegilor jurnaliști este recunoscută în piață. Conținutul riguros și consistent al informațiilor Radio Chișinău, vin în contradicție evidentă cu stilul facil și destul de departe de norme al multora dintre posturile concurente. Promptitudinea și acuratețea au reprezentat încă o constantă, pe care o evidențiem cu nedisimulată mulțumire.
În momentul de față, Radio Chișinău, prin conținutul editorial respectă și oglindește relația României cu Republica Moldova pe, cel puțin, două coordonate majore și anume:
- afirmarea caracterului special al acestei relații, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții, realități, care nu pot fi eludate sau negate;
- dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Radio Chișinău, sub aspect editorial, este preocupat, în programele proprii, de realitățile politice, sociale, economice etc … din Republica Moldova și retransmite, în timp real, programe ale Radio România Actualități.
O altă particularitate a publicului Radio Chișinău o reprezintă afinitățile cu spiritul românesc, de la care se revendică. Ascultătorul dedicat aparține preponderent mediului urban. Menținerea acestui public reprezintă o constantă în preocupările managementului editorial, precum și un deziderat asumat.
Radio Chișinău emite exclusiv în limba română, iar prin aceasta împlinește condiția unui avanpost al promovării valorilor naționale românești lingvistice, culturale, istorice, spirituale, într-un spațiu, în care funcționează încă, o controversă identitară prin raportul disputat - românesc/moldovenesc.
Radio Chișinău, sub aspect concurențial, funcționează într-un câmp media în care posturile care emit în limba rusă au o pondere foarte importantă, de cca 75%.
Managementul a depus și depune toate eforturile pentru ca Radio Chișinău să devină cea mai credibilă și importantă sursă de informare a publicului basarabean, asupra realităților și valorilor locale și a celor românești, iar prin extindere, a celor europene. Grija pentru abordarea subiectelor și evenimentelor, care țin de actualitate și de evidențierea legăturilor dintre cele două state românești a reprezentat o permanență a politicii editoriale a Radio Chișinău.
Prin conținutul și succesiunea programelor Radio Chișinău urmărește să ofere o alternativă reală publicului din Republica Moldova, un public asaltat de posturi, care emit în limba rusă, sau în limba rusă și în limba română, deopotrivă. Folosirea limbii ruse în comunicarea de fiecare zi, în particular, sau în mod oficial, de către o parte destul de importantă a populației, în special a celei urbane, reprezintă un handicap pentru Radio Chișinău, dar și oportunitatea de a avea o contra-ofertă de calitate.
ONLINE
Viitorul (și al) radioului este pe platformele online. Mai multe țări, au renunțat deja la emisia clasică alegând standardul digital, iar altele pregătesc asiduu această trecere. Acest standard reprezintă o potențială diversificare fabuloasă a ofertei de conținut pentru consumatorul final, dar, totodată un pericol extrem pentru furnizorii de conținut care nu vor ști/putea adapta acest conținut la mediul online. Radio România, pregătește trecerea la acest standard, lucrând totodată la crearea unei platforme digitale comune pentru toate posturile corporației, inclusiv Radio România Chișinău.
Până la completarea acesteia, Radio România Chișinău a upgradat site-ul propriu și a creat posibilitatea urcării pe acesta de materiale multimedia complexe(video/audio/text). Totodată am început să realizăm propriile filmări pe care le folosim inclusiv pentru promovare pe platformele de socializare.
Utilizarea dinamică și inteligentă a acestora a adus o creștere substanțială (și) a numărului de ascultători ce ne ascultă programele din mediul online.