Fundamentul sediului postului Radio Basarabia, dinamitat de bolșevici în 1940, a fost găsit în timpul unor lucrări în curtea USM (FOTO, VIDEO)
-
08 Octombrie 2020 08:00
Fundamentul unei construcții din secolul XIX a fost găsit de către muncitorii care fac săpături în curtea Universității de Stat din Moldova. În prezent acolo se pune temelia unei noi clădiri, sediul unui Centru Media modern.
Fundamentul vechi, precum mărturisesc cunoscători ai istoriei orașului, ar fi aparținut clădirii fostului Auditoriu Pușkin, (un monument de arhitectură elaborat de arhitectul Mihail Ceacurul-Gușa), în incinta căruia în anul 1939 a activat postul Radio Basarabia, lansat pe 8 octombrie de Radiodifuziunea Română, cunoscut în timp și ca Radio Chișinău.
Radio Basarabia a fost unul dintre cele mai moderne studiouri de radio din Europa de Sud-Est la acel moment, ce emitea până în Helsinki și Londra, a menționat pentru Radio Chișinău Andrei Dumbrăveanu, lector la Facultatea de Jurnalism a USM. În studiourile postului au evoluat personalități marcante ale culturii din Basarabia și România. “Pământul este cel mai bun păstrător al memoriei. Sunt momente când el poate să ne ofere, iar noi nu dorim să primim ofertele sale – repere ale memoriei și ale istoriei. Dar sunt momente când vibrația telurică coincide cu dorințele noastre de a cunoaște trecutul. Aici asistăm la un asemenea moment de rezonanță. Pe acest loc, unde se fac construcții pentru un modern Centru media, s-a aflat un monument de arhitectură, conceput la sf. sec al XIX-lea de către arhitectul Mihail Ceacurul-Gușa - clădirea Auditoriului Pușkin. În anii 1939-1940 în acea clădire s-a aflat postul Radio Basarabia. Este primul post regional din România, cu o istorie deosebită, unul dintre cele mai moderne la moment, în Europa de Sud-Est. Radio Basarabia a avut un destin tragic, activând circa 300 de zile . În locul unde ne aflăm, unde se mai vede temelia unei costrucții vechi, dar trainice, s-a aflat clădirea administrativă și cele 3 studiouri - studioul mare, pentru orchestre mari și fanfare, studioul mijlociu, pentru muzică de cameră, tarafuri și soliști și studioul mic pentru crainici. În 1940 când au intrat rușii, ei au descoperit un post modern - emisarii veniți de la Moscova mărturiseau că nici acolo nu erau asemenea studiouri suspendate, cu acustică perfectă, etc.
În apropierea clădirii administrative a Radioului, la câțiva zeci de metri, s-a aflat antena impunătoare, cu trei piloni, care era alimentată de un emițător de 20 de Kwați, perfecționat și modernizat de inginerii Societății Române de Radiodifuziune, a cărei rază de acțiune ajungea până la Helsinki și Londra.
Semnificativ e, că la 8 octombrie 1939, ziua inaugurării postului, a avut loc o transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană, din centrul Chișinăului. Misiunea postului, inslusă în politica editorială, era să depășească frontaliile României, să emită în spațiile locuite de români, unde Biserica era distrusă, unde viața spirituală era nimicită de comuniști. Transnistria toată intra în unda de culturalizare , de revenire a speranței, de luptă de fapt cu barbarismul bolșevic”, a menționat Andrei Dumbrăveanu.
În 1940, odată cu ocupația de la 28 iunie, postul a fost invadat de NKVD, clădirea și antena au fost aruncate în aer. În fântâna din curtea radioului, au fost descoperite cadavrele câtorva angajați ai postului.
În prezent, cu susținerea Ambasadei SUA, în acest loc va fi ridicat un studio modern de jurnalism TV și film, de importanță regională, a mai menționat Andrei Dumbrăveanu.