Rada Supremă a aprobat în primă lectură proiectul de lege privind mobilizarea în Ucraina

  • 07 Februarie 18:16
Rada Supremă a aprobat în primă lectură proiectul de lege privind mobilizarea în Ucraina

Pe fondul tergiversării războiului cu Rusia, care va intra în curând în al treilea an, conducerea Ucrainei spune mereu că are nevoie de mai mult armament, dar și de mai mulți oameni în armată. Mobilizarea este pentru multe familii ucrainene un subiect dureros, scrie Europa Liberă.

Rada Supremă de la Kiev a aprobat miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind serviciul militar, mobilizarea și evidența militară.

Proiectul propus de guvern la sfârșitul anului trecut a fost aprobat cu 243 de voturi față de cele 226 minim necesare. Fracțiunile de opoziție Solidaritatea Europeană și Patria (Batkivșina) nu l-au susținut. A doua lectură este programată pentru 21 februarie și se așteaptă ca documentul să fie modificat. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar putea intra în vigoare în luna aprilie.

Documentul, care a stârnit dezbateri aprinse în societatea ucraineană, prevede reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani, simplificarea procedurilor de înrolare și sancțiuni pentru cei care caută să se sustragă, inclusiv restricții pentru obținerea permisului de conducere și blocarea conturilor bancare. Restricțiile vor fi impuse prin decizie judecătorească.

Totodată, proiectul obligă recruții care se află în afara Ucrainei să se înregistreze pentru serviciul militar, iar în unele cazuri, dacă nu fac acest lucru, li se poate refuza eliberarea de noi documente la un consulat. Se preconizează, de asemenea, ca citațiile să poată fi trimise electronic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău