Rachete HIMARS ale forțelor militare americane, la Constanța: Armatele României și SUA își consolidează cooperarea militară în cadrul exercițiului Rapid Falcon II

  • 11 Aprilie 2021 13:59
Rachete HIMARS ale forțelor militare americane, la Constanța: Armatele României și SUA își consolidează cooperarea militară în cadrul exercițiului Rapid Falcon II

Ministerul Apărării Naționale al României anunță că sâmbătă a avut loc exercițiul militar RAPID FALCON II, în Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu”, cu participarea unor structuri de artilerie aparținând Statului Major al Forțelor Terestre și ale forțelor militare americane dislocate în Europa, scrie CaleaEuropeană.ro.

Potrivit MApN, forțele militare americane au participat cu două sisteme mobile de artilerie – HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania.

La activitate au participat personal din cadrul Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Terestre și militari artileriști de la Brigada 8 Rachete Operativ Tactice “Alexandru Ioan Cuza” din garnizoana Focșani, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

De altfel, participarea celor două sisteme americane HIMARS a avut loc în contextul în care România este primul aliat NATO de pe flancul estic care se dotează militar cu rachete HIMARS: Elementele primului sistem lansator HIMARS au ajuns în Portul Constanța în luna februarie și au fost transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem.

Scopul activității de sâmbătă a fost dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, arată MApN.

În același timp, activitatea a reconfirmat nevoia de interoperabilitate consolidată și nivelul superior de instruire dintre militarii români și americani, atât în cadru bilateral, cât și aliat, conchide sursa citată, care mai precizează că exercițiul a fost organizat cu respectarea tuturor normelor și măsurilor privind prevenirea și limitarea răspândirii noului coronavirus impuse de autorități la nivel central și local.

Manevrele comune România – SUA de la Constanța au un caracter strategic mai larg având în vedere că șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a avut convorbiri telefonice joi, 8 aprilie, cu generalul Mark A. Milley, președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, și vineri, 9 aprilie, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forțelor NATO din Europa.

Atât exercițiul militar Rapid Falcon II, cât și discuțiile pe linie militară România – SUA și România – NATO, s-au desfășurat și pe fondul unor mișcări militare susținute și de amploare pe care Rusia le derulează la frontiera cu Ucraina și în Marea Neagră.

Amintim în context că administrația președintelui Joe Biden și comunitatea internațională și-au exprimat preocuparea față de creșterea tensiunii între Ucraina și Rusia. În ultimele săptămâni, președintele Biden, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, și consilierul Casei Albe pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, au abordat cu omologi ucraineni acest subiect. Iar joi, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acțiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

Astfel, potrivit unor surse militare americane, Statele Unite iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, într-o demonstrație de sprijin pentru Ucraina și pe fondul unei prezențe militare crescute a Rusiei la frontiera de est a acestei țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău