R. Moldova va primi 8 milioane euro din partea UE pentru susținerea antreprenoriatului

  • 24 Mai 2023 10:45
R. Moldova va primi 8 milioane euro din partea UE pentru susținerea antreprenoriatului

Uniunea Europeană a alocat un sprijin nerambursabil în valoare de 8 milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului din Republica Moldova. Un contract de grant în acest sens a fost semnat miercuri, 24 mai, de către ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) din R.Moldova, Dumitru Pîntea, transmite Radio Chișinău.

Dumitru Alaiba a declarat că sacest sprijin nerambursabil din partea Bruxelles-ului „va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii”. „Proiectul respectiv se va axa pe localitățile rurale, acolo unde avem un potențial de creștere foarte mare”, a subliniat Dumitru Alaiba.

Potrivit lui Alaiba în ultimii 15 ani, Republica Moldova a trecut printr-o „transformare tectonică”, reorientându-și comerțul dinspre țările CSI spre cele ale UE.

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks a precizat că „aproape două treimi din exporturile Republicii Moldova merg înspre Uniunea Europeană”. „În Republica Moldova  vom susține cincizeci de mii de antreprenori, o cifră aproape de numărul total de ÎMM-uri din țară”, a menționat Janis Mazeiks.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea a subliniat că o parte din aceste resurse financiare vor fi alocate către un nou program dedicat dezvoltării turismului rural care urmează să fie aprobat de către Guvern:

„Resursele financiare vor fi direcționate pentru programele dedicate debutanților. De asemenea, ele vor fi direcționate către programe de creștere, ecologizarea întreprinderilor mici și mijlocii și programul de digitalizare a acestora”, a precizat Dumitru Pîntea.

Potrivit ODA, în 2022, au fost sprijinite prin diverse programe 1 375 de întreprinderi. 541 din ele au accesat finanțări nerambursabile în valoare totală de circa 162 de milioane de lei și  au menținut sau au creat circa 3 300 de locuri de muncă. 

                                                                                                                     

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău