R. Moldova va crea cadrul necesar pentru aplicarea la scară largă a agroecologiei

  • 22 Noiembrie 2021 13:31
R. Moldova va crea cadrul necesar pentru aplicarea la scară largă a agroecologiei

Agroecologia este soluția pentru sistemele alimentare mai durabile, care să funcționeze mai bine pentru oameni și pentru mediu. Aceasta este concluzia generală a Conferinței „Agroecologia: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente”, desfășurată cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentației, transmite MOLDPRES.

Evenimentul este parte a Campaniei Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite în Moldova (FAO) de conștientizare a importanței sistemelor alimentare și a agroecologiei, în cadrul Dialogurilor Naționale privind sistemele alimentare și în contextul Summitului ONU privind Sistemele Alimentare, scrie sursa citată.

„Utilizarea practicilor agroecologice demonstrează un efect pozitiv asupra mediului, biodiversității, veniturilor fermierilor, precum și asupra adaptării la schimbările climatice. Astfel, Conferința ține să aducă la cunoștința agricultorilor și a publicului larg, beneficiile agroecologiei în construirea unui sistem alimentar durabil prin intermediul celor 10 elemente ale agroecologiei lansate de FAO”, a declarat la conferință reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova, Tudor Robu.

La rândul său, Sergiu Gherciu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a subliniat că agroecologia este garanția pentru o agricultură eficientă, care asigură fermierilor din zonele rurale o roadă stabilă și o situație economică mai bună. „Prin aceste practici, vom fi mai protectivi cu mediul înconjurător, dar și mai raționali în utilizarea resurselor naturale. De aceea, vom depune tot efortul ca să creăm cadrul necesar de politici și strategii, astfel, ca agricultura ecologică să poată fi practicată la scară largă ca să avem sisteme alimentare mai bune”, a relevat oficialul.

Sistemele alimentare includ mai multe etape, ca: procesarea, manipularea, distribuția, consumul și evacuarea deșeurilor, fiecare având un impact asupra mediului și a oamenilor, deseori negativ, provocând deficit de apă, poluarea aerului, diete nehrănitoare și sărăcie în mediul rural. Datorită agroecologiei, sistemele alimentare pot fi schimbate în bine, garantând securitatea alimentară la nivel național, prin creșterea rezistenței la riscurile de mediu, precum și sporirea veniturilor în sectorul agrar.   

În perioada 12 noiembrie - 31 decembrie, FAO Moldova desfășoară o Campanie de conștientizare a importanței sistemelor alimentare și a agroecologiei, în cadrul Dialogurilor Naționale privind sistemele alimentare și în contextul Summitului ONU privind Sistemele Alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău