R. Moldova va beneficia de suport financiar din partea Japoniei prin Mecanismul Comun de Creditare

  • 19 Septembrie 2023 10:16
R. Moldova va beneficia de suport financiar din partea Japoniei prin Mecanismul Comun de Creditare

Republica Moldova va putea beneficia de suport financiar din partea Japoniei prin Mecanismul Comun de Creditare. La Ministerul Mediului a avut loc o ședință la care s-a discutat despre oportunitatea implementării noilor proiecte în baza acestui mecanism promovat de Japonia sub umbrela Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (CONUSC), transmite IPN.

Republica Moldova a semnat Acordul bilateral al Mecanismului Comun de Creditare cu Guvernul Japoniei în septembrie 2022. În prezent se creează Comitetul Mixt al JCM. În luna noiembrie se preconizează organizarea unui seminar pentru a informa publicul larg asupra proiectelor JCM.

Compania „SDG Impact Japan” a inițiat un studiu de fezabilitate de comun cu compania „Zernoff” din Republica Moldova în vederea utilizării reziduurilor de la producerea bioetanolului pentru generarea energiei electrice. Studiul de fezabilitate se va finaliza la finele anului 2023. Propunerea de proiect JCM va fi remisă la Ministerului Mediului și Comitetul Mixt de coordonare a proiectelor JCM.

Ministerul Mediului a salutat inițiativa și a informat că acțiunile ulterioare urmează să fie coordonate cu toate instituțiile relevante.

Mecanismul Comun de Creditare își propune să faciliteze atingerea scopului Acordului de la Paris de a reduce încălzirea sub 2 grade Celsius, prin dezvoltarea în comun a proiectelor care vor contribui la neutralitatea emisiilor de carbon.

Mecanismul de parteneriat JCM a fost semnat de 25 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău