Memorandum de colaborare în energetică între R. Moldova și Ucraina| Janez Kopač: „Este pentru prima dată când se semneză un document care pune în practică principiul european de solidaritate”

  • 13 Decembrie 2019 17:05
Memorandum de colaborare în energetică între R. Moldova și Ucraina| Janez Kopač: „Este pentru prima dată când se semneză un document care pune în practică principiul european de solidaritate”

Ministrul economiei Anatol Usatîi a semnat cu viceministrul ucrainean pentru energetică, Konstantin Cijîk, un memorandum de colaborare. Republica Moldova și Ucraina s-au angajat să asigure fluxul de gaze naturale prin coridorul transbalcanic dacă unul din state va ajunge într-o criză energetică.

Memorandumul dintre ministerele moldovenesc și ucrainean, acoperă două scenarii luate în calcul de către Guvernul de la Chișinău. Primul este importul de gaze în sens invers pe coridorul transbalcanic. Iar, al doilea presupune procurarea gazelor din rezervele ucrainești. Moldovagaz deja a anunțat că este pregătită să pună în practică cel dintâi scenariu. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi:

„În acest sens, memorandumul menționat vine întru completarea tuturor acelor acțiuni și măsuri pe care le-au întreprins autoritățile din Republica Moldova în vederea asigurării alimentării cu gaze naturale începând cu întâi ianuarie 2020”, a precizat Anatol Usatîi.

Memorandumul a fost semnat în cadrul reuniunii ministeriale a Comunității Energetice, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Evenimentul a fost apreciat de secretarul Comunității Energetice, Janez Kopač:

„Este pentru prima dată când doi membri ai Comunității Energetice, Republica Moldova și Ucraina, semnează un document care pune în practică principiul european de solidaritate”, a spus Janez Kopač.

Operatorii din statele traversate de coridorul transbalcanic au parafat deja acorduri de interconectare. Volumul gazelor importate în Republica Moldova, va fi măsurat în punctul Orlovka-Isaccea, acesta a fost estimat la 15 milioane de metri cubi pe zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău