R. Moldova semnează Convenția Consiliului Europei pentru protecția Patrimoniului Audiovizual, la Strasbourg. CNC: „Acest lucru ar contribui la diversificarea economiei și ar stimula inovația în sectorul cultural”

  • 12 Iunie 18:55
R. Moldova semnează Convenția Consiliului Europei pentru protecția Patrimoniului Audiovizual, la Strasbourg. CNC: „Acest lucru ar contribui la diversificarea economiei și ar stimula inovația în sectorul cultural”

Centrul Național al Cinematografiei din Moldova (CNC) a anunțat că ieri, 11 iunie, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei în persoana Ambasadoarei Daniela Cujbă, a semnat, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei pentru protecția Patrimoniului Audiovizual și Protocolul acesteia.

Potrivit lor, procesul a fost demarat la finele anului trecut, la inițiativa CNC, și, grație unei colaborări active și eficiente cu Ministerul Culturii, rezultatele au fost obținute în termeni restrânși.

Scopul fundamental al acestei convenții este de a asigura protecția patrimoniului audiovizual european în calitate de formă de artă și de înregistrare a trecutului nostru. Prin intermediul colecțiilor de materiale audiovizuale, această convenție recunoaște importanța deosebită a patrimoniului nostru cultural, oferindu-i statutul cuvenit atât ca formă distinctă de expresie artistică, cât și ca mărturie autentică a istoriei noastre”, informează cei de la CNC. 

Așadar, semnarea Convenției va contribui la sporirea diversității culturale, promovarea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor naționale pe plan internațional, dar și la poziționarea Republicii Moldova în calitate de țară cu un patrimoniu cultural și audiovizual distinct, recunoscut și apreciat la nivel internațional. Acest act, de asemenea, va consolida imaginea Moldovei ca un actor cultural activ și responsabil în comunitatea internațională, aducând în prim-plan contribuțiile semnificative ale țării la diversitatea culturală europeană.

Potrivit unui comunicat de presă al CMC, semnarea acestei Convenții va servi drept catalizator pentru creșterea producției locale de conținut audiovizual, sprijinind astfel dezvoltarea creatorilor autohtoni. Acest lucru ar contribui la diversificarea economiei și ar stimula inovația în sectorul cultural, generând venituri suplimentare și consolidând poziția Republicii Moldova pe harta industriei creative europene.

Centrul Național al Cinematografiei, alături de Ministerul Culturii, „de a cărui susținere s-a bucurat în acest demers important, apreciază semnarea acestei convenții ca o expresie a voinței statului moldovean de a contribui activ la conservarea moștenirii culturale europene și de a se alinia la practicile eficiente în domeniul gestionării materialelor audiovizuale”.

Părțile prezentei Convenții sunt statele membre ale Consiliului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău