R. Moldova se pregătește de o nouă criză a gazelor: va împrumuta 300 de milioane USD pentru a face stocuri

  • 13 Martie 2022 11:37
R. Moldova se pregătește de o nouă criză a gazelor: va împrumuta 300 de milioane USD pentru a face stocuri

Cabinetul de miniștri intenționează să se împrumute cu 300 de milioane de dolari (peste 5,5 miliarde de lei) pentru a achiziționa gaze naturale de pe piețele regionale, cu ulterioara stocare a acestora în depozitele subterane din regiune.

Cel puțin așa prevede un proiect de hotărâre, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit documentului, citat de mold-street.com, banii urmează a fi împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul proiectului „Securitatea furnizării în Republica Moldova”.

Împrumutul respectiv va fi operaționalizat la necesitate, iar resursele financiare vor fi recreditate de către Ministerul Finanțelor către SA Energocom, după ratificarea acordului de împrumut de către Parlamentul Republicii Moldova.

Autorii mai susțin că Republica Moldova se consideră a fi una din cele mai vulnerabile țări din Europa de Sud-Est în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, iar faptul că sunt importate 100% dintr-o singură sursă (Gazprom) este un risc major „pentru statul nostru în cazul limitării pe o perioadă îndelungată”, a livrării metanului.

Menționăm că în prezent Republica Moldova importă gaze la un tarif de circa 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în condițiile în care la bursele internaționale metanul a ajuns la cotații astronomice de peste 3.500 de dolari, de la 1 aprilie prețul ar putea crește semnificativ și depăși nivelul de 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Un alt risc major este războiul din Ucraina, care poate provoca și o blocare a livrărilor de gaze din Rusia. Deocamdată, livrările nu au fost afectate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău