R. Moldova se angajează să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030

  • 28 Ianuarie 2020 11:18
R. Moldova se angajează să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030

R. Moldova se angajează să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră, până în anul 2030, cu 70 la sută față de anul de referință 1990. Acest angajament este prevăzut în Contribuția Națională Determinată actualizată a Republicii Moldova, elaborată cu sprijinul Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris.

Pentru a reduce emisiile de carbon în atmosferă, Republica Moldova trebuie să schimbe paradigma de dezvoltare a țării prin utilizarea în industrie a tehnologiilor prietenoase mediului, creșterea suprafeței forestiere, utilizarea transportului electric, susține coordonatorul de proiect, Marius Țăranu.

„Minus 70 % este o țintă reală pentru că din 2008 până în 2016 practic noi am stabilizat nivelul de emisii naționale. El se află la nivelul de circa 14 milioane de tone anual. Ca să aveți o impresie în 1990 noi am avut circa 44-45 milioane tone. Ambiția noastră este către 2030 să ajungem la circa 12 milioane de tone. Trebuie să schimbăm paradigma de dezvoltare a țării și să încercăm să o decarbonizăm, adică economie verde, durabilă și decarbonizată”, a spus Marius Țăranu.

Republica Moldova, alături de 196 de țări ale lumii, s-a angajat să actualizeze, odată la cinci ani, Contribuția Națională Determinată pentru a monitoriza și a evalua progresele, respectiv, pentru a stabili ținte mai ambițioase în vederea reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, susține că, în prezent, sunt implementate o serie de proiecte menite să contribuie la protejarea mediului. 

„Este important pentru noi să cultivăm această experiență în rândul antreprenorilor, în rândul populației pentru că absolut toate activitățile noastre cotidiene au un anumit efect, inclusiv,  modul de eliminare a deșeurilor, modul de utilizare a transportului. De ce să nu promovăm transportul ecologic”?!, a spus Dorin Andros.

Contribuția Națională Determinată actualizată a Republicii Moldova a fost elaborată grație proiectului EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană. Investiția în abordarea impactului negativ al schimbărilor climatice oferă noi oportunități pentru o dezvoltare economică și incluzivă, apreciază reprezentatul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas. Aceasta va stimula crearea de locuri de muncă ecologice și va consolida competitivitatea per ansamblu, s-a arătat convins oficialul.

Economia națională are nevoie de investiții de 500 de milioane de euro în următorii zece ani pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, estimează experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău