R. Moldova sărbătorește astăzi 29 ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică

  • 27 August 2020 08:01
R. Moldova sărbătorește astăzi 29 ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică

Republica Moldova sărbătorește astăzi 29 ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică, la 27 august 1991. Evenimentul a avut loc în contextul unor ample mișcări în toate fostele republici din componența URSS.

Declarația de independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament în momentul în care în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului s-au adunat sute de mii de oameni care au cerut independența țării lor față de URSS, în care a fost înglobată forțat în 1940. 

Perioada care a urmat nu a fost deloc ușoară. În primul an de la proclamarea independenței, în estul și sudul țării au început mișcări separatiste, iar în 1992 în Transnistria, regiune care se consideră, în continuare, independentă față de Republica Moldova și care este susținută de Moscova, a avut loc un război sângeros.

Manifestările din acest an dedicate Zilei Independenței vor fi foarte modeste în comparație cu anii trecuți, din cauza crizei sanitare, provocată de noul coronavirus. Autoritățile din Chișinău au anunțat însă tradiționalele depuneri de flori la monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău