R. Moldova participă la Expoziția Internațională Culturală „Drumul Mătăsii”

  • 21 Septembrie 2016 22:53
R. Moldova participă la Expoziția Internațională Culturală „Drumul Mătăsii”

În perioada 20-21 septembrie 2016, Republica Moldova participă la Expoziția Internațională Culturală „Drumul Mătăsii” care se desfășoară în orașul Dunhuang din Republica Populară Chineză.

Țara noastră este prezentă la expoziție cu un stand de covoare tradiționale din colecția Ecaterinei Popescu, fondatoarea Complexului de meșteșuguri populare “Artă rustică”, și costume naționale din colecția Mariei Cristea, fondatoarea Casei Portului Popular “Casa Cristea”, ambele meșterițe fiind prezente la expoziție.

În cadrul evenimentului de deschidere, viceministrul Culturii Gheorghe Postică a participat la Forumul ministerial „Cooperarea în Pace și îmbunătățirea noilor mecanisme de cooperare culturală pentru țările de-a lungul Drumului Mătăsii”, care a reunit miniștri și viceminiștri ai Culturii din 25 de țări, precum China, Albania, Belarus, Egipt, Ungaria, Iran, Lituania, Macedonia, Ucraina, Egipt, Pakistan ș.a. Oficialii au discutat despre viziunile și posibilitățile de colaborare culturală dintre diferite state ale lumii din Asia, Europa și Africa, care deși sunt situate la distanțe mari între ele și reprezintă culturi foarte diferite, au în comun istoricul Drum al Mătăsii, exemplu antic care necesită a fi preluat de țările contemporane. În discursul său Gheorghe Postică a menționat că, teritoriul și populația de pe teritoriul actual al Republicii Moldova a fost parte a acestui lung drum care lega Orientul de Occident, proiect care revitalizat, va duce la dezvoltarea relațiilor noastre nu numai culturale, dar și economice, politice, sociale etc.

Expoziția Culturală Internațională „Drumul Mătăsii” din Dunhuang, China, întrunește reprezentanți din 58 de țări și regiuni, 5 organizații internaționale, 19 orașe înfrățite cu orașul Dunhuang, iar Franța este invitatul de onoare al evenimentului. Expoziția are drept scop dezvoltarea schimburilor culturale și cooperarea dintre țările situate de-a lungul Drumului Mătăsii în spiritul „păcii și cooperării, deschiderii și incluziunii, învățarea și beneficiul reciproc”.

Pe durata desfășurării expoziției sunt organizate mai multe evenimente precum Conferința Summit, Expoziția Culturală Drumul Mătăsii, Masa rotundă „Patrimoniul Cultural de-a lungul Drumului Mătăsii”, 5 sub-forumuri și 5 forumuri speciale (Forumul pentru Dezvoltarea Turismului Cultural, Forumul Drumul Mătăsii Digital, Forumul pentru Cooperare Culturală Financiară ș.a.), Festivalul de Artă Populară, în care principalele teme de discuție sunt legate de cooperarea culturală și interguvernamentală.

Expoziția propriu-zisă cuprinde cca 8000 de articole: antichități, porțelanuri, tablouri, fotografii, publicații, articole de design din peste 60 de țări ale lumii. De asemenea, sunt expuse și lucrări din muzeele naționale și colecții particulare din Franța, Italia, Germania, Grecia, Mexic, Iran, Kârghâzstan, Uzbekistan și Nepal. Spațiul expozițional  cuprinde cca 36 mii m2, grupate în 4 arii expoziționale. Evenimentul este organizat de către Guvernul provinciei Gansu, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze, Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Administrația Națională a Turismului și Consiliul Chinei pentru Promovarea Comerțului Internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15
Sun
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău