R. Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

  • 18 Mai 2020 16:34
R. Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În Republica Moldova este marcată luni, 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor.

În această zi, în mai multe instituții muzeale din țară sunt organizate diverse activități în regim on-line sub genericul „Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”, informează MOLDPRES.  

Într-un mesaj de felicitare adresat cu această ocazie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a menționat, între altele, că Ziua Internațională a Muzeelor, lansată la inițiativa Ministerului Culturii și Comunicării din Franța în anul 1977 și marcată anual la 18 mai, de-a lungul anilor a devenit un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional. De fiecare dată, evenimentul ne consolidează convingerea că muzeele nu sunt doar instituții care păstrează și conservă mărturiile trecutului, dar sunt spații pentru dialog, educație, inspirație, creație, reconciliere.

Potrivit oficialului, anul 2020 este unul dificil pentru întreaga omenire – Pandemia virusului COVID-19 a influențat modul firesc al lucrurilor, modificând radical felul nostru de a fi.

”Zilnic, continuăm să ne „întoarcem” înapoi, să comparăm și să tânjim după o revenire la normalitate, încercând să ne coasem trecutul în viitorul nostru. Trebuie să fim conștienți că nu va mai fi la fel. De-a lungul istoriei, pandemiile au forțat oamenii să creeze noi scenarii, i-au provocat la noi abordări și soluții. Astăzi, anume nouă ne-a revenit misiunea să scriem aceste scenarii. Și, în acest context, rolul muzeelor în societate devine și mai important. Calitatea acestora de a oferi memorii creează oportunități de retrospectivă asupra existenței umane. Muzeele sunt și vor fi în continuare platforme de întâlnire a perspectivelor, instrumente de identificare și depășire a prejudecăților în care sunt implicate societățile actuale. Stimați angajați ai muzeelor din Republica Moldova! Cu acest minunat prilej, vă adresez cele mai sincere urări de sănătate. Apreciez enorm munca și devotamentul Dumneavoastră pentru a menține în siguranță colecțiile muzeale, pentru a crea și a fideliza publicul, pentru a păstra patrimoniul țării noastre și de a-l face cunoscut departe de hotarele Republicii Moldova”, se mai menționează în mesajul de felicitare adresat de către ministrul Igor Șarov.

În contextul pandemiei de COVID-19, care a determinat în majoritatea țărilor luarea de decizii precum izolarea la domiciliu, distanțarea socială și închiderea tuturor instituțiilor culturale, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a decis să adapteze formatul și să se concentreze asupra activităților digitale, pentru a promova valorile Zilei internaționale a muzeelor, asigurând în același timp siguranța publicului și a personalului. Totodată, ICOM face precizarea că muzeele din întreaga lume sunt binevenite să își organizeze o serie de activități la sediul lor în perioada 14-16 noiembrie 2020.

În 2019, peste 55.000 de muzee din circa 150 de țări au participat la acest eveniment internațional.

Actualmente, în Registrul Național al Muzeelor din Republica Moldova sunt înscrise 124 de muzee, dintre care doar șase muzee cu 12 filiale se află în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu instituțiile muzeale din țară, organizează în perioada 16-18 mai o serie de evenimente online dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2020, sub genericul „Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”. Evenimentul are ca scop sporirea interesului față de colecțiile muzeelor, dar și sensibilizarea societății în privința problemelor cu care se confruntă instituțiile muzeale.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău