R. Moldova ar putea să se confrunte cu creșterea numărului de infectări COVID-19, epidemiolog

  • 16 Iunie 2021 18:42
R. Moldova ar putea să se confrunte cu creșterea numărului de infectări COVID-19, epidemiolog

Republica Moldova ar putea să se confrunte cu creșterea numărului de infectări COVID-19, din cauza unor noi tulpini ale virusului, cum ar fi cea indiană. Chiar dacă 20-50 % din populație s-ar vaccina împotriva COVID, nu ar fi suficient. Ca să fie vaccinată 70% din populație până la sfârșitul lui noiembrie, e nevoie ca zilnic să se vaccineze 13-15 mii de persoane, a menționat Alexei Ceban, epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, în cadrul evenimentului online „Pastila după COVID-19: Vaccinarea și impactul asupra turismului” , transmite IPN.

Epidemiologul recomandă să se vaccineze și persoanele care au trecut prin COVID-19, la două săptămâni după ce au făcut boala. Și doar în cazul în care pacientul a făcut forme extrem de grave și a avut nevoie de transfuzie de plasmă, imunizarea anti-COVID va avea loc peste trei luni după boală. Imunizarea se va face pentru că există riscul de reinfectare cu alte tulpini, a subliniat Alexei Ceban.

Totodată, medicul a menționat că persoanele care s-au vaccinat anti-COVID trebuie să continue purtarea măștii, deoarece pot transmite virusul SARS-CoV-2 altor persoane neimunizate.

În cazul apariției unor tulpini noi, persoanele care a fost imunizate vor trebui să se vaccineze din nou, deși deocamdată revaccinarea nu este necesară. Producătorii vaccinului Pfizer spun că va fi nevoie și de a treia doză de ser, odată cu apariția unor noi tulpini, a detaliat Alexei Ceban. Epidemiologul a specificat că serurile anti-COVID nu modifică structura ADN-ului și nu provoacă sterilitate.

Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor, a spus că la mai multe pensiuni turistice din țară vor fi deschise centre de vaccinare.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În prezent este vaccinată anti-COVID 12 % din populația Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău