R. Moldova, al treilea exportator mondial de prune proaspete și lider în UE

  • 27 Decembrie 2023 13:21
R. Moldova, al treilea exportator mondial de prune proaspete și lider în UE

În acest an, R. Moldova a atins un nivel record în exportul de prune proaspete, stabilindu-se ca al treilea exportator la nivel mondial și lider incontestabil în Europa, menționează într-o postare pe Facebook Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în intervalul ianuarie-septembrie 2023, fermierii din R. Moldova au exportat peste 47 mii de tone de prune proaspete, generând venituri de peste 22,8 de milioane de dolari SUA. Previziunile optimiste indică faptul că, până la încheierea sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge impresionanta cifră de 85 mii de tone.

Printre factorii cheie care au contribuit la acest succes se numără recoltele scăzute de prune în alte țări și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune moldovenești.

Este remarcabil faptul că aproximativ 79% din totalul exporturilor de prune ale Moldovei au fost direcționate către țările UE, restul de 17% fiind exportate în țările CSI. Această performanță reprezintă nu doar un triumf pentru agricultura Moldovei, ci și o dovadă a relațiilor economice solide și în continuă creștere cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău