R. Moldova a primit bunuri și produse alimentare în valoare peste șapte milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni

  • 28 Martie 2022 17:53
R. Moldova a primit bunuri și produse alimentare în valoare peste șapte milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni

De la începutul crizei refugiaților ucraineni, care fug din calea războiului din țara lor, Republica Moldova a primit bunuri și produse alimentare în valoare peste șapte milioane de euro. Circa jumătate din valoarea acestor donații sunt din partea României, spune Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea. Într-un interviu pentru Radio Chișinău oficialul a menționat că autoritățile mai dispun de aproape 60 de milioane de lei pentru gestionarea fluxului de refugiați, majoritatea din acești bani provin de la persoane fizice și juridice, și circa 20 la sută de la partenerii externi.

„Guvernul Rep. Moldova reușește să acopere necesitățile centrelor de plasament, a centrelor de triere, cu alimente și bunuri de primă necesitate, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Avem  Organizația Națiunilor Unite pentru Refugiați și Programul Mondial Alimentar, prezente în Rep. Moldova cu o echipă impunătoare de experți. Până acum valoarea donațiilor, bunurilor și produselor alimentare este de peste șapte milioane de euro. Ne referim aici la corturi, saltele, pături, seturi de lenjerie, ambulanțe, generatoare de curent electric. Cred că în jur de 50% din valoarea ajutorului venit este din partea României, dacă ne referim la cel venit din partea Uniunii Europene. De asemenea, pentru gestionare crizei refugiaților pe contul deschis de ministerul finanțelor la data de 28 martie erau peste 58 de milioane de lei”.

Dumitru Udrea mai susține că începând din această săptămâna vor fi lansate două programe în afara sistemului bugetar al Rep. Moldova, gestionate exclusiv de către partenerii externi, ceea ce ar urma să scoată o parte din presiune de pe autoritățile naționale.

„Ne referim la programul de asistență financiară pentru refugiați, administrat de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite. E vorba de o contribuție financiară per refugiat. Al doilea este Programul Mondial de Alimentație care gestionează Programul de susținere financiară a familiilor din Rep. Moldova care găzduiesc refugiații. Alocările financiare pentru aceste două programe vor fi din partea acestor două instituții. Este deja o contribuție semnificativă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău