Nicu Popescu | R. Moldova a lansat procesul de pregătire a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar primul capitol de negocieri va fi cel legat de justiție / Video

  • 15 Decembrie 2023 13:51
Nicu Popescu | R. Moldova a lansat procesul de pregătire a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar primul capitol de negocieri va fi cel legat de justiție / Video

Republica Moldova a lansat astăzi, 15 decembrie, procesul de pregătire a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar primul capitol de negocieri va fi cel legat de justiție, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu, după întrevederea de la Bruxelles cu Directorul General al Direcției generale vecinătate și negocieri de extindere a UE, Gert-Jan Koopman. Cei doi au oficializat decizia de începere a negocierilor, transmite corespondentul Radio Chișinău la Bruxelles, Ala Boțan.

Decizia de ieri a Consiliului European deschide un nou capitol în relația Rep. Moldova cu Uniunea Europeană a declarat directorul General al Direcției generale vecinătate și negocieri de extindere a UE, Gert-Jan Koopman în cadrul conferinței comune de presă cu ministrul de externe Nicu Popescu.

„O decizie fantastică a fost luată ieri care deschide o pagină cu totul nouă în cartea noastră comună și se datorează muncii fantastice pe care ați realizat-o în ultimul an. Ați meritat acest lucru. Este un moment de mare sărbătoare și mă bucur să fiu alături de voi astăzi”, a declarat Popescu.

Este o realizare mare, dar care înseamnă mult mai multă muncă de acum încolo pe drumul spre integrarea propriu-zisă a Rep. Moldova, a subliniat Gert-Jan Koopman.

Integrarea în Uniunea Europeană este asigurarea că Rep. Moldova rămâne liberă și în pace, a declarat la rândul său vicepremierul Nicu Popescu.

„Tocmai am încheiat prima noastră reuniune de lucru cu reprezentanții Directoratului General pentru Extindere, cu echipa dlui Ger-Jan Koopman cu care în următorii ani vom duce Moldova în Uniunea Europeană. După decizia istorică de ieri a Consiliului European prin care s-a dat undă verde pentru lansarea procesului de negocieri, chiar astăzi, la prim oră am avut această reuniune de lucru în care am discutat ce urmează”, a menționat Nicu Popescu.

Potrivi șefului diplomației de la Chișinău reforma justiției și consolidarea sistemului justiției care să poată lupta cu corupția, este primul și cel mai complicat capitol de negocieri.

„Începem cu evaluări a realităților din Rep. Moldova în domeniul justiției și în ceea ce numim elementele fundamentale pentru funcționarea unei democrația. Astea sunt printre primele subiectele  cu care vom lucra împreună cu Comisia Europeană pentru a accelera reformele din Moldova”, a remarcat Popescu.

Radio Chișinău: Care credeți că va fi cel mai complicat capitol de negociere?

„Cel mai complicat la această etapă este accelerarea și finalizarea reformei în justiție. Vedem că în sectorul nostru se pune rezistență și subliniez că pentru societatea noastră dar și pentru aderarea la UE este de o importanță fundamental ca procesul de reformare din justiție pentru a avea o justiție care funcționează, care luptă cu corupția, care pune hoții la închisoare”, a răspuns Nicu Popescu.

După lansarea negocierilor urmează o serie de întrevederi explicative privind acquis-ul comunitar, dar și schimburi de informații săptămânale între ministere și instituții din Rep. Moldova cu directoratele Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău