R. Moldova a ajuns cel mai mare exportator de prune din emisfera nordică: Principala piață este UE

  • 15 Noiembrie 2023 09:50
R. Moldova a ajuns cel mai mare exportator de prune din emisfera nordică: Principala piață este UE

În sezonul 2023/24, Republica Moldova nu numai că a actualizat recordul de export de prune în stare proaspătă, dar poate pretinde laurii celui mai mare exportator mondial de acest produs printre țările din emisfera nordică, scrie mold-street.com.

Doar două țări din emisfera sudică vor fi înaintea Moldovei după volumul exporturilor de prune: Chile și Africa de Sud, susțin analiștii EastFruit. Ei menționează și particularitatea cultivării prunelor în emisfera sudică, unde sezonul recoltei este ca în oglindă. Or, prunele sunt recoltate într-un moment în care este iarnă în țările din emisfera nordică.

Principalii concurenți din Europa: Spania și Serbia

În consecință, țările din emisfera sudică folosesc în mod activ acest avantaj pentru a dezvolta exportul de fructe și legume proaspete, deoarece cea mai mare parte a consumatorilor de prune trăiește în emisfera nordică.

În același timp, Moldova concurează pe piață cu multe țări care cresc și exportă volume comerciale de prune. Principalul competitor al Moldovei în Europa este Spania. Cu toate acestea, în 2023 recolta de prune în Spania a scăzut, precum și în multe alte țări din UE, din cauza cataclismelor climatice.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău