Qatarul afirmă că discuțiile în curs „vor conduce foarte curând la eliberarea ostaticilor” luați de Hamas

  • 22 Octombrie 2023 10:55
Qatarul afirmă că discuțiile în curs „vor conduce foarte curând la eliberarea ostaticilor” luați de Hamas

Qatarul, una dintre țările cu rol de mediator în criza ostaticilor luați de Hamas, consideră că este posibilă o eliberare „foarte curând” a ostaticilor datorită discuțiilor în curs, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, într-un interviu acordat sâmbătă ziarului Welt am Sonntag, relatează AFP și Agerpres.

„Nu pot să promit că se va întâmpla azi, mâine sau poimâine. Însă suntem pe un drum care va duce foarte curând la eliberarea ostaticilor, în special a civililor”, a declarat Majed Al-Ansari, a doua zi după eliberarea a două femei americane luate ostatice pe 7 octombrie de Hamas.

Medierea Qatarului a condus la eliberarea celor două femei vineri seara, Doha subliniind că discută în continuare cu israelienii și Hamas.

„În prezent lucrăm la un acord prin care vor fi eliberați mai întâi toți ostaticii civili”, a adăugat Al-Ansari în acest interviu.

Eliberarea celor două ostatice americane „ne dă asigurări nouă, precum și partenerilor noștri, în ideea că eforturile întreprinse în ultimele zile sunt eficiente și trebuie continuate”, a mai spus el.

Cele două femei au fost răpite de gruparea Hamas în timpul atacului asupra Israelului, în timp ce vizitau kibbutz-ul (satul agricol colectivist) Nahal Oz.

Aceasta este prima eliberare de ostatici confirmată de ambele părți.

Circa 200 de ostatici israelieni, străini și cu dublă naționalitate, au fost răpiți în Israel și duși în Gaza de luptătorii Hamas în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie, care a declanșat un război, Israelul bombardând de atunci Fâșia Gaza pentru a anihila mișcarea islamistă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău