Qatargate: Qatarul avertizează asupra „impactului negativ'' al măsurilor europene

  • 18 Decembrie 2022 14:56
Qatargate: Qatarul avertizează asupra „impactului negativ'' al măsurilor europene

Măsurile luate de Parlamentul European împotriva Qatarului, a cărui acces la legislativul comunitar ar putea fi blocat în urma unui scandal de corupție, vor avea un "impact negativ" asupra relațiilor cu emiratul din Golf și aprovizionarea mondială cu gaz, a avertizat duminică un diplomat din Qatar, relatează Agerpres.

Deschiderea unei anchete care o vizează în special pe eurodeputata greacă Eva Kaili, suspectată că a fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele țării care găzduiește Campionatul Mondial de fotbal, a zguduit instituția.

Joi, la Strasbourg, eurodeputații au votat aproape în unanimitate un text în care cer "suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanților intereselor qatareze" pe durata anchetei. Decizia îi revine în final președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

"Decizia de a impune Qatarului o restricție atât de discriminatorie, limitând dialogul și cooperarea înainte de încheierea procedurii judiciare, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale și mondiale în materie de securitate, precum și asupra discuțiilor în curs privind securitatea energetică mondială", a reacționat duminică un diplomat qatarez.

Qatarul, care "respinge cu fermitate" acuzațiile la adresa sa, regretă "judecățile bazate pe informațiile inexacte apărute în urma unor scurgeri", a mai afirmat el într-un comunicat.

Deși nu este singura țară menționată în ancheta deschisă de Belgia, criticile și atacurile vizează "exclusiv" Qatarul, a estimat el.

Bogatul stat gazier a denunțat lipsa de cooperare a guvernului belgian, căruia îi este un partener "apropiat" și "un important furnizor" de gaz natural lichefiat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău