Qatargate: Președinta Parlamentului European anunță reforme de „amploare''

  • 15 Decembrie 2022 16:17
Qatargate: Președinta Parlamentului European anunță reforme de „amploare''

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat joi reforme de ''amploare'' pentru anul 2023, în urma scandalului de presupusă corupție legat de Qatar și în care este implicată o eurodeputată din Grecia, transmite Agerpres.

''Sunt în curs de a elabora un pachet de reforme de amploare care va fi gata la începutul anului viitor'', a declarat Metsola în timpul Consiliului European de la Bruxelles, menționând în special consolidarea protecției avertizorilor de integritate și interzicerea grupurilor de prietenie neoficiale cu țări terțe.

''Există lacune care trebuie să fie umplute, în ceea ce privește de exemplu activitățile foștilor membri ai Parlamentului European, înscrierile în registrul transparenței și persoanele autorizate să intre în Parlamentul European'', a adăugat președinta PE într-o conferință de presă.

Ea a precizat că ONG-ul 'No Peace Without Justice', care este ''presupus legat de ancheta în desfășurare'', nu va mai beneficia de badge-uri de acces în Parlamentul European.

Răspunzând unei întrebări, Roberta Metsola a indicat că a declinat o invitație în Qatar de a asista la Cupa Mondială de Fotbal. ''Am refuzat pentru că am îngrijorări în legătură cu această țară'', a spus eurodeputata malteză.

Ea a precizat că a avut ''două întâlniri cu reprezentanți ai guvernului qatarez la Bruxelles'' și că a ''refuzat'' o cerere din partea Qatarului de a se adresa în Parlamentul European.

Fosta vicepreședintă a Parlamentului European Eva Kaili, partenerul ei de viață Francesco Giorgi, care este și asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri - toți social-democrați -, plus lobby-istul și directorul ONG-ului 'No Peace Without Justice', Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpați în acest scandal, potrivit EFE, care amintește că cei patru sunt acuzați de participare la o organizație infracțională, spălare de bani și corupție.

Într-o anchetă în curs, poliția judiciară federală belgiană a găsit mai mult de 1,5 milioane de euro în numerar la domiciliile lui Kaili și Panzeri și a postat miercuri pe contul său oficial de Twitter mai multe fotografii cu banii confiscați.

Pe de altă parte, Parlamentul European a decis joi suspendarea oricărei activități legislative legate de Qatar.

Cu o cvasiunanimitate (541 voturi pentru, două voturi contra și trei abțineri), eurodeputații, ''consternați'' de aceste presupuse acte de corupție care o vizează în primul rând pe eurodeputata socialistă elenă Eva Kaili, au decis să suspende ''toate activitățile privind dosarele legislative legate de Qatar'', în primul rând cele referitoare la o liberalizare a regimului de vize pentru Qatar și Kuweit și un acord în sectorul aviatic.

De asemenea, eurodeputații au cerut ''suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanților intereselor qatareze'' pe perioada anchetei judiciare. O decizie în acest sens urmează să fie luată de către președinta Parlamentului European. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău