Qatargate: Eurodeputata Eva Kaili își recunoaște implicarea în scandalul de corupție

  • 20 Decembrie 2022 12:20
Qatargate: Eurodeputata Eva Kaili își recunoaște implicarea în scandalul de corupție

Eurodeputata elenă Eva Kaili, demisă din funcția de vicepreședintă a Parlamentului European pentru prezumtiva ei implicare în presupusul scandal de luare de mită care vizează deopotrivă Qatarul și Marocul, a recunoscut în fața judecătorului belgian care instrumentează cazul că i-a dat instrucțiuni tatălui ei să scoată de la domiciliu o mare sumă de bani în numerar, transmite Agerpres.

După cum a relatat marți ziarul belgian "Le Soir", care a avut acces la mandatul de arestare emis pe 9 decembrie de judecătorul de instrucție, social-democrata elenă și-a recunoscut parțial participarea la complot, "dat fiind că a dat instrucțiuni tatălui ei să ascundă banii''.

Fosta prezentatoare de televiziune, în vârstă de 44 de ani, a mai declarat că era la curent cu "activitatea" pe care o desfășura soțul ei, italianul Francesco Giorgi, cu fostul europarlamentar de aceeași naționalitate Pier Antonio Panzeri, care apare drept presupusul creier al scandalului de influență și că "valizele cu bancnote treceau prin apartamentul acestuia" din Bruxelles, potrivit ziarului belgian citat.

Agenții l-au surprins pe tatăl lui Kaili într-un hotel din centrul cartierului european al Bruxellesului cu o valiză plină cu bani, împrejurare care le-a permis să acționeze în ciuda imunității parlamentare de care se bucura politiciana elenă, fiind vorba de un flagrant delict.

Kaili, care este încarcerată din 9 decembrie în închisoarea Haren (de la periferia Bruxellesului), va compărea joi în fața unui tribunal de corecție de primă instanță din Bruxelles, care va decide dacă eurodeputata va rămâne în închisoare sau dacă va fi eliberată, cu sau fără condiții.

Anterior, Giorgi, în vârstă de 35 de ani și tată al unei fetițe de doi ani pe care o are cu Kaili, de 44 de ani, și-a recunoscut implicarea în scandalul de luare de mită din Parlamentul European și l-a indicat pe Panzieri drept creierul complotului. Poliția a confiscat de la domiciliul lui Panzieri, pus și el sub acuzare și aflat la închisoare ca și Giorgi, 700.000 de euro. Soția și fiica lui Panzieri au fost reținute în Italia. Un tribunal italian a decis că soția lui Panzieri poate fi deportată în Belgia, iar marți ar urma să se decidă dacă și fiica poate fi extrădată.

Potrivit unor serii de interceptări ale telefoanelor familiei Panzeri, despre care informează marți tot cotidianul "Le Soir", anchetatorii au constatat că cele două femei au călătorit în Maroc pentru a primi "produse" de la însuși Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului în Polonia, la care ar face, pare-se, referire și diplomatul într-o conversație cu fostul politician italian și fondator al ONG-ului Fight Impunity.

Giorgi a recunoscut că a făcut parte dintr-o organizație folosită atât de Maroc, cât și de Qatar, cu scopul de a interveni în afacerile europene, așa cum a relatat și Le Soir în urmă cu câteva zile.

În dezvăluirile de marți, ziarul belgian afirmă că Panzeri a menționat în fața judecătorului de instrucție că europarlamentarul social-democrat belgian Marc Tarabella, cercetat și el în acest caz, era destinatarul "cadourilor" din Qatar, lucru pe care acesta din urmă și apărarea sa l-au negat în repetate rânduri.

În declarația sa, Giorgi l-a menționat și el pe Tarabella și pe eurodeputatul social-democrat italian Andrea Cozzolino, pentru care partenerul de viață al lui Kaili lucra ca asistent.

Potrivit mandatului de arestare pe numele lui Kaili, atunci când soțul ei a fost arestat, aceasta a încercat să-l avertizeze de ceea ce se întâmplă pe Panzeri, dar și pe "doi europarlamentari", ale căror nume nu sunt menționate în mandatul de arestare, potrivit ziarului belgian.

Pe lângă Kaili, aflată deocamdată în arest preventiv, mai sunt încarcerați prin hotărâre judecătorească Panzeri și Giorgi, în timp ce "lobby-stul" și secretarul general al ONG-ului No Peace No Justice, Niccolo Figa-Talamanca, a fost eliberat și trebuie să poarte o brățară electronică.

Cei trei au compărut pe 14 decembrie în fața unui tribunal de corecție din Bruxelles, într-o audiere la care fusese convocată și Kaili, dar la care eurodeputata nu s-a putut prezenta, la Palatul de Justiție, din cauza unei greve a funcționarilor judiciari, motiv pentru care audierea sa a fost amânată pentru joi.

Liderul sindical Luca Visentini, de la ONG-ul Fight Impunity, a recunoscut luni că a primit 50.000 de euro pentru campania sa pentru a deveni secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), dar a insistat că a fost vorba despre o donație care nu a implicat vreun alt troc.

La rândul său, fostul comisar european Dimitris Avramopoulos - asupra politicianului conservator elen nu planează nicio acuzație judiciară - a recunoscut că a primit 60.000 de euro în perioada februarie 2021 - februarie 2022 de la Fight Impunity, al cărui membru de onoare era. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău