Qatar anunță că se retrage din OPEC
-
03 Decembrie 2018 10:47
Qatarul se va retrage de la 1 ianuarie 2019 din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anunțat luni ministrul Energiei, Saad al-Kaabi, transmit DPA și Reuters, potrivit Agerpres.
Decizia vine după ce Doha a revizuit modurile de a-și spori rolul său pe plan internațional și intenționează să lanseze o strategie pe termen lung, a afirmat al-Kaabi la o conferință de presă.
Deși este unul din cei mai mici producători din OPEC, Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG).
Statul arab a decis să renunțe la calitatea de membru al OPEC, începând cu data de 1 ianuarie 2019, iar această decizie a fost comunicată organizației în această dimineață, a declarat ministrul Energiei, dând asigurări că Doha va participa totuși la reuniunea OPEC de la Viena.
Decizia nu a fost ușoară deoarece Qatarul a fost în OPEC timp de 57 de ani, dar impactul țării asupra deciziilor legate de producția de țiței a organizației este redus, a explicat Saad al-Kaabi. Acesta a subliniat că Doha își va menține în continuare angajamentele la fel ca orice alt producător din afara OPEC.
Retragerea reflectă intenția țării de a se concentra pe dezvoltarea industriei LNG, a subliniat Saad al-Kaabi, statul din Golf luând măsuri pentru a-și majora producția de LNG de la 77 la 110 milioane de tone anual.
În perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de țări membre OPEC și state producătoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019. Analiștii se așteaptă ca la această întâlnire să se decidă o nouă reducere a producției de țiței. Luni dimineața, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 2,400 dolari, ajungând la valoarea de 61,86 dolari, în timp ce cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 2,28 dolari, la 53,21 dolari.
În 2016, țările membre OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2018.
Reducerea producției de petrol a OPEC a permis prețului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril.