Puține transplanturi în R.Moldova pentru că sunt puțini donatori

  • 28 Octombrie 2016 17:33
Puține transplanturi în R.Moldova pentru că sunt puțini donatori

Din instituțiile medico-sanitare autorizate pentru activități în domeniul transplantului, numai Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime” realizează constant donări de organe. În aceste condiții se atestă un număr scăzut de prelevări de organe, iar Programul național de transplant pentru anii 2012-2016 a fost realizat parțial. Această constatare a fost făcută astăzi în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății, la care au participat directorii instituțiilor medicale și coordonatorii de transplant din cadrul acestora.

Principala cauză identificată în timpul ședinței ar fi comunicarea defectuoasă dintre cadrele medicale și rudele pacienților, care ar putea să-și dea acceptul pentru prelevarea organelor. De asemenea, cooperarea dintre instituțiile autorizate pentru depistarea donatorilor potențiali este insuficientă, iar populația deține prea puține informații despre donarea de organe și țesuturi.

În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a cerut tuturor actorilor implicați să-și reevalueze activitatea. ”Dacă e să ne aprofundăm în toate cifrele și sarcinile pe care și le-a asumat fiecare coordonator în parte, atunci constatăm că noi la nivel de țară avem o problemă: atunci când din toți, numai un actor generează rezultate. Acțiunile și mecanismele care sunt în actualul program trebuie să se găsească în următorul, doar că ele vor avea succes atunci când Dvs. vă veți implica și vă veți face meseria cap-coadă, așa cum prevăd toate protocoalele și instruirile la care ați participat”, a menționat Ruxanda Glavan.

Prin urmare, va fi creat un grup de lucru interinstituțional, inclusiv cu Agenția de Transplant, pentru coordonarea activităților și elaborarea unei strategii de conlucrare dintre instituțiile medicale autorizate în donare de organe. Această structură va prezenta trimestrial către Ministerul Sănătății rapoarte privitor la progresele obținute, cât și impedimentele depistate în fiecare instituție în parte.

Totodată, conducătorii instituțiilor autorizate vor asigura, sub responsabilitatea personală, o bună conlucrare intraspitalicească în cazul activităților de donare de organe și țesuturi, cu monitorizare lunară. Iar către finele anului curent va fi înaintat spre aprobare un nou Program național de transplant pentru anii 2017-2021.

Menționăm că, Programul național de transplant pentru anii 2012-2016 prevedea ca anual să fie efectuate: 50 de transplanturi renale, 14 transplanturi hepatice, 8 transplanturi cardiace, însă până în luna octombrie, au fost efectuate numai 19 transplanturi renale, 8 transplanturi hepatice, iar activitățile de transplant de cord nu au fost demarate.

Cu toate acestea, dacă în anul 2011 în țară erau înregistrați 21 de pacienți cu transplant de organe, atunci la finele anului trecut această cifră a atins 101 pacienți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău