Putin spune de ce este gata să rămână la putere. Liderul rus a validat revizuirea constituțională ce îi permite teoretic să fie în funcție până în 2036

  • 12 Martie 2020 18:23
Putin spune de ce este gata să rămână la putere. Liderul rus a validat revizuirea constituțională ce îi permite teoretic să fie în funcție până în 2036

Președintele rus Vladimir Putin a validat revizuirea constituțională ce îi permite teoretic să rămână la putere până în 2036 în contextul instabilității din lume, al coronavirusului și amenințărilor împotriva Rusiei, a anunțat joi Kremlinul, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Multe state și în special țara noastră se află într-o situație extrem de instabilă. De aceea, în asemenea ani dificili, unele țări decid să-i dea președintelui lor posibilitatea de a continua să-și exercite funcțiile" dincolo de mandatul lor, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Un amendament la Constituție, adăugat marți spre surpriza generală la o revizuire mai amplă a Constituției, îi va permite lui Vladimir Putin să "reseteze" numărătoarea de mandate prezidențiale, pentru a-i oferi dreptul de a candida din nou, în 2024 și în 2030.

Curtea Constituțională urmează să valideze aceste dispoziții.

Întrebat la ce se referă atunci când recurge la cuvântul "instabilitate", Peskov a răspuns: "coronavirusul, care are deja consecințe foarte profunde asupra economiei mondiale", precum și "unele semne de posibilă recesiune", "conflicte regionale" și "acțiunile diferitelor țări (...) care vizează introducerea de restricții la adresa unor state terțe", aluzie la sancțiunile americane.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a declarat oficial dacă va candida la propria succesiune, în 2024.

"Norma pentru limitarea numărului de mandate rămâne în Constituție, ea nu va dispărea. Această excepție este valabilă doar pentru președintele actual", a explicat Peskov.

Opoziția rusă a denunțat miercuri o "uzurpare a puterii" de către Vladimir Putin, Parlamentul validând în ritm accelerat revizuirea Constituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău